E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21975
Lasīšanai: 4 minūtes

Slimības pabalsta aprēķins, ja saslimšanas cēlonis ir nelaimes gadījums darbā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2020
Svetlana

Labdien! Situācija ir šāda: septembra vidū guvu traumu. Izrakstoties no stacionāra, DNL iemesls tika norādīts: cits iemesls. Mēneša laikā manu gadījumu izskatīja Valsts darba inspekcija (traumu ieguvu, pildot darba pienākumus, bet ne darba vietā, līdz ar to sākumā īsti nebija skaidrs, kādu iemeslu norādīt DNL). Pēc akta saņemšanas no Valsts darba inspekcijas (kura manu traumu tomēr pieskaitīja pie darba traumas) DNL norādīto iemeslu izlabojām (no pašas pirmās slimības dienas). Kad DNL bija norādīts iemesls “cits”, manas izmaksas bija 2 reizes lielākas nekā tagad. Un VSAA paziņoja, ka pirmā izmaksa bija 2 reizes lielāka, nekā man tagad pienākas. Vai sanāk, ka man būs jāatmaksā šī nauda? Vai tā varbūt, ka ir tik milzīga atšķirība izmaksās, mainoties DNL iemeslam? Vai izmaksām nav jābūt lielākām, ja ieguvu smagu traumu un uz vairākiem mēnešiem pazaudēju spējas strādāt? Bet pēc būtības es tagad saņemu 2 reizes mazāk, nekā es saņemtu tad, ja slimotu, piemēram, ar parastu augšējo elpceļu infekciju. Paldies! Ceru, palīdzēsiet tikt skaidrībā ar manu situāciju.

A
atbild:
07. janvārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dace Prenclava skaidro: “Ja pārejošas darba nespējas cēlonis ir nelaimes gadījums darbā, tad tiesības uz slimības pabalstu tiek izskatītas saskaņā ar likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” normām, un to piešķir 80% apmērā, ņemot par pamatu dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. To nosaka minētā likuma 19. pants un Ministru kabineta noteikumu Nr. 50 “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība” 12. punkts.

Likumā līdz 31.12.2020. bija noteikts, ka, aprēķinot slimības pabalstu, ir jāievēro izmaksājamā pakalpojuma ierobežojums, t. i., mēnesī izmaksājamais slimības pabalsts nedrīkst būt lielāks par apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā spēkā esošā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divdesmitpieckāršu apmēru[1] jeb 1600,75 eiro (64,03 eiro [2] x 25=1600,75 eiro).

Tā kā slimības pabalstu piešķir par kalendāra dienām, tad arī pabalsta ierobežojumu aprēķina proporcionāli dienu skaitam. Tas nozīmē, ka tiesību normās ietvertais ierobežojums attiecībā uz slimības pabalsta izmaksu tika piemērots proporcionāli dienu skaitam mēnesī, par kuru tika piešķirts slimības pabalsts, un darbnespējas dienu skaitam.”

Savukārt saslimšanas gadījumā, kas nav saistīta ar nelaimes gadījumu darbā vai arodsaslimšanu, slimības pabalsta aprēķinam piemēro citu likumu – “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”. Slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Proti, mainot slimības lapā saslimšanas cēloni, VSAA veic slimības pabalsta izmaksas pārrēķinu atbilstoši konkrētajam normatīvajam aktam, kā tas notika jūsu gadījumā.

VSAA paziņojumā par slimības pabalsts pārrēķinu ir norādīts par turpmākajām veicamajām darbībām.

Ja ir nepieciešams vēl detalizētāks skaidrojums, vērsieties tuvākajā VSAA nodaļā telefoniski vai sūtot precīzu konkrētās situācijas aprakstu uz e-pasta adresi konsultācijas@vsaa.lv.

[1] Likumu 14. panta piektā daļa (redakcijā līdz 31.12.2020.).

[2] Saskaņā ar 2009. gada 22. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 1605 “Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību” (spēkā līdz 31.12.2020.) 2.1. apakšpunktu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs Valsts sociālo pabalstu likuma 13. panta pirmās daļas 1. punktā minētajām personām ir 64,03 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas