E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21925
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par pienākumu maksāt zemes nomas maksu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2020
Lelde

Labdien! Dzīvojam daudzdzīvokļu mājā, kuru pārvalda Rīgas namu pārvaldnieks, kā arī katru gadu maksājam nomas maksu RNP par diviem zemesgabaliem, uz kuriem atrodas mūsu māja. Šobrīd visi mājas iedzīvotāji ir saņēmuši vēstuli no zvērinātu advokātu biroja, kuri informē, ka mūsu māja atrodas vēl uz trešā zemes īpašuma un mājas iedzīvotāji nav veikuši zemes nomas maksājumu par pēdējiem 10 gadiem. Jāpiebilst, ka līdz šim nav bijis noslēgts neviens līgums ar šīs zemes īapšnieci, kā arī nav iesniegti rēķini zemes nomas apmaksai. Vai attiecīgajā situācijā zemes īpašuma saimniecei ir tiesības veikt pieprasījumu par parāda atmaksu, ja līdz šim iedzīvotāji par to nav tikuši informēti un ilgstoši nav bijis noslēgts līgums? Un vai šis jautājums nav bijis savlaicīgi jāatrisina RNP kā mājas pārvaldītājam?

A
atbild:
21. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvokļa īpašniekam saglabājas pienākums maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, neatkarīgi no tā, vai ir vai nav bijis noslēgts nomas līgums.

Civillikums neparedz iespēju iznomāt zemi, neparedzot atlīdzību iznomātājam. Jautājums ir par saistību noilgumu.

Saskaņā ar Civillikuma 1893. pantu saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona, šajā gadījumā – zemes īpašnieks, tās neizlieto likumā noteiktajā noilguma termiņā. Vispārējais noilguma termiņš ir noteikts Civillikuma 1895. pantā un paredz, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto 10 gadu laikā.

Ja zemes īpašnieks būtu komersants, tad atbilstoši Komerclikumam noilguma termiņš būtu trīs gadi.

Zemes nomas līgumu puses slēdz vienojoties. Ja vienošanos nevar panākt, tad jāvēršas tiesā.

Pagaidām joprojām vēl dalītā īpašuma piespiedu nomas tiesiskās attiecības ir jākārto atbilstoši spēkā esošajiem tiesību aktiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas