E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21812
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Aizsardzība no bērnu tēvu draudiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2020
Inga

Labdien! Esmu nonākusi “apburtā loka” situācijā! Esmu divu (10 gadi un 2 gadi) bērnu māmiņa. Bērnus audzinu viena. Abu bērnu tēvi nevēlas brīvprātīgi atzīt paternitāti. Jau pirms diviem gadiem tika sagatavoti dokumenti iesniegšanai tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedzīšanu. Kad par to informēju bērnu tēvus, viņi sāka draudēt ar fizisku izrēķināšanos. Esmu iebiedēta. Tā kā nav noformēti uzturlīdzekļi, pašvaldības sociālais dienests atsakās piešķirt trūcīgas vai maznodrošinātās ģimenes statusu vai sniegt kādu sociālo palīdzību. Pašlaik esmu bezdarbniece, kas palikusi bez iztikas līdzekļiem. Pagaidām vēl nevaru strādāt jo mazais bieži slimo. Kā rīkoties šādā situācijā? Kā mani un manu ģimeni likums aizsargā pret tāda veida draudiem? Kā tiek uzraudzīta tā ievērošana? Nevēlos dzīvot pastāvīgās bailēs par to, ka viņi savus draudus var realizēt, kā arī negribu bērniem ierobežot viņu tiesības vismaz primāro vajadzību apmierināšanai.

A
atbild:
14. decembrī, 2020

Ja jau ir sagatavoti dokumenti iesniegšanai tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedzīšanu, tad rīcību nevajadzētu atlikt.

Civillikumā 30.5 nodaļā ir paredzēta pagaidu aizsardzība pret vardarbību: “Ja pret personu ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība, kas notiek starp bijušajiem vai esošajiem laulātajiem vai citām savstarpēji saistītām personām neatkarīgi no tā, vai aizskārējs dzīvo vai ir dzīvojis vienā mājsaimniecībā ar aizskarto personu, tiesa vai tiesnesis pēc personas motivēta pieteikuma vai pieteikuma, kas iesniegts ar policijas starpniecību, var pieņemt lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.” Atbilstoši Civillikuma 250.45 pantam par jums izteiktajiem draudiem jums ir tiesības vērsties Valsts policijā. Atbilstoši likuma “Par policiju” 10. panta 21. punktam policijas darbinieka pienākumos ietilpst “novērst tūlītējus draudus, ja persona, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, var nodarīt kaitējumu šajā mājoklī pastāvīgi dzīvojošas personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai, līdz tiesa izskata jautājumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas