E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21776
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Vai attālinātās sapulces laikā darbiniekam obligāti jāieslēdz videokamera

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Anna

Vai darba devējs drīkst obligāti pieprasīt darbiniekam ieslēgt videokameru attālināto sanāksmju laikā, vai tā tomēr ir darbinieka brīva izvēle? Piemēram, vai nepieciešama darbinieka piekrišana, lai viņa fotoattēlus varētu publicēt uzņēmuma informācijas sistēmās? Problēma tajā, ka darba devējs nekādi nespēj nodrošināt to, ka attālināto sanāksmju laikā netiek veikta neatkarīga ekrāna uzņemšana, fotografēšana, ierakstīšana (piemēram, uzņemts ekrānšāviņš).

A
atbild:
29. decembrī, 2020

Saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 5. pantā noteiktajiem datu apstrādes pamatprincipiem katrai fizisko personu datu apstrādei ir nepieciešams mērķis un tiesiskais pamats. Kā tas izriet no jautājuma, darba devējs darba tiesisko attiecību nodrošināšanai konferenču organizēšanas nolūkā izmanto distancēto saziņas veidu, kuras laikā tiek veikta darbinieku sejas attēla un balss fiksācija. Lai īstenotu minēto nolūku – organizētu sapulci, sanāksmi, semināru u. c. –, nav nepieciešama darbinieka sejas attēla nepārtraukta novērošana, t. i., minēto mērķi var sasniegt, apstrādājot datus mazākā apjomā (neveicot sejas attēla fiksēšanu). Tādējādi apstrādājamo datu minimizēšanas nolūkā katrs darbinieks var brīvi izvēlēties, vai sanāksmju laikā lietot videokameru vai aprobežoties tikai ar balss (audio) datu apmaiņu. Ja darba devējs uzstāj uz obligātu videokameras izmantošanu sanāksmju laikā, tad šāds pieprasījums viņam noteikti būtu jāpamato.

Ņemot vērā jautājumā izteikto argumentu, ka darba devējs nevar nodrošināt to, ka darba devējs neveiks datu apstrādi, kas nav savietojama ar noteikto mērķi, kā arī nenodrošina nepieciešamos tehniskos un organizatoriskos drošības pasākumus sanāksmju organizēšanas procesā (distancēti), šāda prasība būs uzskatāma par nesamērīgu iejaukšanos darbinieku privātumā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas