E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21763
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parādu var segt pa daļām, ja puses par to vienojas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2020
Dāvids

Māte mani ir noņēmusi no uzturlīdzekļiem, un man ir parāds 1800 eiro apmērā. Tiesa nodeva lietu zvērinātu tiesu izpildītājai, mans konts ir bloķēts, un paliek tikai 215 eiro, bet viena meita dzīvo pie manis, otra pie mātes. Vai nevar panākt vienošanos par parāda samaksu pa daļām?

A
atbild:
25. martā, 2021

No jūsu situācijas apraksta prezumējams, ka esat parādā par uzturlīdzekļu samaksu bērna uzturēšanai. Ja viens no bērniem dzīvo kopā ar jums, tad bērna mātei arī ir pienākums maksāt jums uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai vismaz minimālajā apjomā (bērnam līdz 7 gadu vecumam minimālais apmērs ir 107,50 EUR, savukārt bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam tas ir 129 EUR), saskaņā ar Civillikuma 179. pantā noteikto. Uzturlīdzekļus no bērna mātes jums ir iespēja piedzīt tiesas ceļā vai vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Iesniegumu ir iespējams aizpildīt un nosūtīt vietnē www.latvija.lv.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu piedziņa uz uzturlīdzekļiem nav vēršama, līdz ar to zvērināts tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu un šo maksājumu.

Viens risinājums varētu būt rakstiska vienošanās ar bērna māti par parāda atmaksu. Ja vienošanās jūsu starpā tiek noslēgta, bērna māte var izbeigt parāda piedziņu ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību. Kā arī, ja jūs nepretendējat uz uzturlīdzekļu izmaksu no bērna mātes, lai uzturētu bērnu, kurš dzīvo kopā ar jums, pastāv arī iespēja vienoties par savstarpējo ieskaitu, ja puses tas apmierina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas