E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21608
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai ar nākamo bērnu pabalsti būs tādi paši

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2020
Ģertrūde

Labdien. Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (turpmāk BKA) līdz 20. februārim, iestājusies jauna grūtniecība un dzemdības paredzētas 17. jūlijā. Man būs jāatgriežas darbā uz trim mēnešiem, tad atkal došos BKA ar maiju. Vai pabalsti paliks tādos pašos apmēros kā ar pirmo bērnu?

A
atbild:
17. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja noteiktajā 12 kalendāro mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, kādu laiku ir būts ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, bet kādu laiku ir strādāts, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Arī vecāku pabalstu aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu, pārrēķinot to attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas noteikts vecāku pabalsta saņemšanas laikposmam par nākamā bērna kopšanu.

No 2020. gada 1. janvāra likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta ceturtā daļa paredz: sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šīs tiesību normas nosacījums tiek piemērots, ja: 1) sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;2) nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu; 3) par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi tiek izpildīti, tad vecāku pabalsts tiks piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Vecāki par pabalstiem individuālās situācijā var uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas