E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21606
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā rēķinās pabalstus, ja pirms maternitātes atvaļinājuma bijusi darbnespēja

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2020
Sveta

Labdien! Pēc pirmā dekrēta beigšanās uzreiz ir atvērta B lapa līdz nākamajai dekrēta uzsākšanai. Bērnu starpā sanāks 2,3 gadi. Vai bērna kopšanas pabalsts tiks ietekmēts B lapas dēļ, vai paliks tāds pats kā ar pirmo? Vai B lapas laikā tiks maksāta alga, ja neesmu bijusi darbā pēc pirmā dekrēta? Paldies par atbildi jau iepriekš.

A
atbild:
16. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat darba tiesiskajās attiecībās, tātad sociāli apdrošināta, tad darbnespējas lapas B laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā slimības pabalstu. Darba devējam alga darbinieka darbnespējas laikā nav jāmaksā. Darba devējam ir jāapmaksā darbnespējas lapa A.

Ja esat darba ņēmēja, būs tiesības gan uz maternitātes pabalstu, gan vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Arī vecāku pabalstu aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/ dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ – vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā ir iemaksu alga.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šīs tiesību normas nosacījums tiek piemērots, ja: sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu; nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu; par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī).

Vecāki par pabalstiem individuālās situācijā var uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas