E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21533
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Pienākums uzturēt bērnu ar invaliditāti pēc viņa pilngadības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2020
Aivis

Labdien! Esmu 1. grupas invalīds ar smagiem kustību traucējumiem (30 gadi). Tēvs neieguldīja manā un brāļu labklājībā un bieži bija emocionāli vardarbīgs pret māti un mani, pret māti arī pāris reizes fiziski. Viņš ir spēcīgs, palīdz man apsēsties vai nogulties, jo māte to nevar, un viņš, to zinot, manipulē un draud, piemēram, neļauj tikties ar draudzeni vai radiem, pamet mūs uz 2 dienām vai mēnesi, lai māte pamokās, mātei arī ļoti slikta veselība. Vai tēvam ir pienākums palīdzēt arī pēc manas pilngadības sasniegšanas? Ja māte pārtrauktu šīs vardarbīgās attiecības, vai tēvam būtu pienākums maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam dēlam invalīdam?

A
atbild:
09. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts vecāku pienākums uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Likumdevējs nav noteicis precīzu laiku, ar kuru vecākiem beidzas uzturlīdzekļu nodrošināšanas pienākums. Ja kādu iemeslu dēļ (jūsu gadījumā – bērna invaliditātes dēļ) bērns nespēj strādāt un sevi apgādāt, vecāku pienākums uzturēt savu bērnu turpinās arī pēc pilngadības iestāšanās. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tātad likums vecāku pienākumu apgādāt savu bērnu neierobežo ar bērna pilngadību, bet ar laiku, kad bērns var sevi apgādāt. Nevienā tiesību normā nav noteikts atbrīvojums no šīm rūpēm vecākam, kura bērnam ir noteikta smaga invaliditāte.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas