E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21348
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja bērns ir pilngadīgs, viņš pats var piedzīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Birutas kudze

Audzinu mazmeitu no 9 mēnešu vecuma. Tēvs maksā alimentus 129 eiro mēnesī, un māte solījās palīdzēt. Dzīvojot atsevišķi pie draugiem, palīdzēja, bet tagad (piecu gadu garumā) kaut ko iedod. Mazmeita mācās 12. klasē un ir 18 gadus veca. Viņa grasās mācīties tālāk. Vai es varu pieprasīt alimentus no meitas? Pati esmu invalīde no 2004. gada. Man pavasarī izoperēja muguru. Mazmeita pati baidās no mātes. Paldies par sapratni!

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Sakarā ar to, ka jūsu mazmeita jau ir sasniegusi pilngadību, viņa var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu patstāvīgi vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu.

Pastāv iespēja lūgt piedzīt minimālo uzturlīdzekļu apmēru vai summu, kas ir lielāka. Pēdējā gadījumā tiesai ir jāsniedz pierādījumi un pamatojums, kāpēc tieši tāds uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu, ja kopējā uzturlīdzekļu summa par vienu gadu nepārsniedz 2500 eiro, pieteikums tiek izskatīts rakstveida procesā. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts paredz: iesniedzot prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, prasītājs ir atbrīvojams no valsts nodevas samaksas.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. panta pirmo daļu, ja turpināt iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību līdz 21 gada vecumam, uzturlīdzekļus var izmaksāt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija no fonda līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas