E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21281
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kā rēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja ir nepieciešamais kvalifikācijas periods

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2020
Ieva

Labdien! No 01.11.2019. esmu bezdarbniece un saņemu bezdarbnieka pabalstu, no 29.01.2020. esmu reģistrējusies kā pašnodarbinātā persona un gūstu ienākumus līdz valstij noteiktajai minimālajai algai (uz laiku, kas nepārsniedz 60 dienas). Šobrīd saņemu bezdarbnieka palīdzības pabalstu, ar 02.11.2020. stāšos darba attiecībās, savukārt ar 01.03.2021. man tiks izsniegta darbnespējas lapa B un došos grūtniecības atvaļinājumā. Kā šādā gadījumā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts? Paldies!

A
atbild:
07. oktobrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nosakāmas, ja izpildās nosacījums par kvalifikācijas periodu. Sociālās iemaksas maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B), vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kad ir noteiktas tiesības, aprēķina vidējo iemaksu algu:

  • ja esat darba ņēmēja – aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Ja tas sāksies martā, tad vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs no 2020. gada janvāra līdz 2020. gada decembrim ieskaitot.
  • ja esat pašnodarbināta – aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāros mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Proti, ja darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību izsniegta 2021. gada martā, tad vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs no 2019. gada oktobra līdz 2020. gada septembrim ieskaitot.

Ja jums vidējās algas aprēķina periodā ir reģistrēti ienākumi kā darba ņēmējai vai ienākumi kā pašnodarbinātajai (obligātās iemaksas veiktas vispārējā kārtībā (32,15%) vismaz no minimālās mēnešalgas), tad šos ienākumus iekļaus aprēķinā.  

Ja vidējās algas aprēķina periodā kādu laiku nav bijuši darba ienākumi tāpēc, ka nav nav bijušas darba attiecības vai nav gūti ienākumi no saimnieciskās darbības, kā arī saņemts bezdarbnieka pabalsts vai bezdarbnieka palīdzības pabalsts, tad šajos mēnešos piemēro attiecīgi 70% no vidējās iemaksu algas valstī maternitātes pabalstam vai 40% no vidējās iemaksu algas valstī vecāku pabalstam.

Piešķirot maternitātes vai vecāku pabalstu 2021. gadā, piemēros valsts vidējo algu 908,89 eiro. Attiecīgi mēnešos, kuros jums nebija darba attiecību, tiks piemēroti:

  • maternitātes pabalstam – 70% no valsts algas, un tas ir 636,22 eiro,
  • vecāku pabalstam – 40% no valsts algas, un tas ir 363,56 eiro.

Pabalsta apmērs.  

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no jūsu aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu jūs izvēlēsieties:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķinās 60% apmērā no jūsu vidējās iemaksu algas;
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, to aprēķinās 43,75% apmērā no jūsu vidējās iemaksu algas.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas