E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21269
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai pakalpojuma sniedzējam ir tiesības informēt parādnieku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Iveta

Ja esmu parādā par apkuri, vai apkures piegādātājam ir tiesības mana parāda summu nodot mājas apsaimniekotājam? Viņi apgalvo, ka ar mājas vecāko ir līgums, kas dodot tiesības ziņot par parādniekiem.

A
atbild:
05. oktobrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tostarp ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīti lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka viens no dzīvokļa īpašnieka pienākumiem ir norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu).

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta 4.1 daļa nosaka: pārvaldnieka pienākums ir kontrolēt dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumus par pārvaldniekam uzdotajām pārvaldīšanas darbībām, tajā skaitā – ja saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu dzīvojamās mājas īpašnieks ir pieņēmis lēmumu veikt šos maksājumus ar pārvaldnieka starpniecību – par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Maksājumu kontrole ietver pienākumu:

  • sagatavot izziņu par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumiem;
  • sagatavot paziņojumu par parāda esamību;
  • celt tiesā citu dzīvojamās mājas īpašnieku interesēs prasību pret dzīvojamās mājas īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi.

Savukārt 2014. gada 15. janvārī stājās spēkā grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz arī tiešos norēķinus ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Likuma 17.3 pants “Maksājumi par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” paredz, ka par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu. Šādā gadījumā norēķini netiek veikti ar nama pārvaldnieka starpniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas