E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21216
Lasīšanai: 2 minūtes
2
6
2
6

Vai drīkst pārdot dāvinātu īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2020
Mareks

Labdien! Tētis man grasās dāvināt savu dzīvokli. Vai es drīkstu pārdot minēto dzīvokli? Vai arī tētis var pie notāra aizliegt man to pārdot?

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Signe Laizāne
LV portāls

Dāvinājumā saņemtu īpašumu drīkst pārdot, ja vien dāvinājuma līgumā nav iestrādāti noteikumi, kas to liegtu.

Pastāv trīs dāvinājuma veidi: parasts dāvinājums, par kuru nekas netiek prasīts pretī, dāvinājums ar uzlikumu, kas, saņemot dāvinājumu, paredz atsevišķus nosacījumus vai līgumā ietvertu pretpienākumu, un dāvinājums atlīdzības nozīmē, ko piešķir kā atlīdzību par izdarītiem pakalpojumiem. Tas, kurš dāvinājuma veids ir piemērotākais, atkarīgs no situācijas.

Likums paredz, ka ikvienam dāvinājumam var pievienot sevišķu noteikumu, ko sauc par uzlikumu, ar kuru vai nu tuvāk norādīts, kādā veidā vai kādam mērķim apdāvinātajam jāizlieto saņemtā dāvana, vai arī ir ierobežots tiesību ilgums.

Šāda veida dāvinājuma līgumā var noteikt, piemēram, mūža lietošanas tiesības uz nekustamo īpašumu par labu dāvinātājam un aizliegumu nekustamo īpašumu bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas atsavināt (piemēram, pārdot), uzdāvināt, ieķīlāt un apgrūtināt ar lietu tiesībām (piemēram, noteikt servitūtus).

Dāvinājuma līgumu ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu. Līdz ar to ieteiktu vērsties pēc konsultācijas pie notāra kopā ar tēvu. Konsultācija iespējama gan attālināti, gan klātienē.  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas