E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21036
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2020
Sanita

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē, līgums noslēgts uz noteiktu laiku. Uzzināju, ka ir iestājusies grūtniecība. Dekrēta atvaļinājumā jādodas 22. janvārī, bet kolēģe darbā atgriežas 10. decembrī. Vai es saņemšu visus pabalstus, kas pienākas strādājošajām māmiņām?

A
atbild:
23. septembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. pantā ir noteikts personu loks, kurām ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, tostarp uz maternitātes un vecāku pabalstiem: tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir personām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijas Republikā atbilstoši attiecīgajam apdrošināšanas veidam ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tātad, lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir nepieciešams kvalifikācijas periods, proti, par pabalsta pieprasītāju ir jābūt veiktām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Šā likuma 5. panta 7. daļā ir noteikts, ka personai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ja darba ņēmēja statuss ir zaudēts ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma. Tas nozīmē: ja maternitātes pabalsta pieprasītāja nebūs darba attiecībās pirmajā darba nespējas dienā, kas saistīta ar grūtniecības atvaļinājumu, tad tiks pārbaudīts, kad viņa ir zaudējusi darba ņēmēja statusu. Ja darba ņēmēja statuss zaudēts ne agrāk kā 60 dienas pirms pirmās darba nespējas dienas, tad tiks pārbaudīts, vai viņai ir pabalsta piešķiršanai nepieciešamais kvalifikācijas periods. Ja abi šie nosacījumi būs izpildīti, viņa varēs saņemt maternitātes pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas