E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21010
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā var gūt ienākumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Marina

Vai bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks drīkst piereģistrēties kā pašnodarbinātā persona, nezaudējot bezdarbnieka statusu un pabalstu? Kā pašnodarbinātā persona es saņemtu samaksu, kura nepārsniegtu 429 eiro mēnesī.

A
atbild:
07. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja sākta saimnieciskā darbība, tad tā ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā. Ja saimnieciskās darbības ienākums mēnesī nesasniedz 430 eiro, tad no ienākuma jāveic tikai 5% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensijas apdrošināšanai, bet nav jāmaksā iemaksu pilnā likme – 32,15%. Tā kā 5% maksājums ir tikai pensijas apdrošināšanai, tas neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu.

Lai saglabātu tiesības uz pabalstu, ir jāsaglabā bezdarbnieka statuss. Lai nezaudētu statusu, jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā noteiktie pienākumi.

Šis likums arī noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas