E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20985
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai daudzdzīvokļu mājas pagalmā var novietot šķūni

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Vivita

Labdien! Savulaik mūsu šķūņus, mājas dzīvokļu īpašniekiem nezinot, iedalīja blakus teritorijai. Kamēr nebija uzbūvēts žogs starp abiem zemes gabaliem, šķūņus lietojām. Bet šajā vasarā jaunie blakus zemes īpašnieki uzbūvēja žogu, un mums piekļuve tiem ir liegta. Mēs bez šķūņiem nevaram, jo 7 dzīvokļu mājā 4 dzīvokļos vēl ir malkas apkure, bet vienam, kam ir centrālā apkure, ir arī kamīns. Nolēmām, ka taisīsim paši sev jaunas novietnes/šķūņus. Ražotājs tos sauc arī par boksiem. Tie būs nedaudz mazāki par iepriekšējiem šķūņiem. Ir dabūtas arī blakus kaimiņu teritorijas atļaujas. Šīs novietnes būs no metāla, tās izgatavos SIA “Domus būve”. Vasaras periodā radās problēmas ar BI sistēmu, kas tagad izdomāta valstī. Domāju, ka es kā biedrības valdes priekšsēdētāja pati tikšu galā ar šo jauno sistēmu, bet izrādās: ja platība lielāka ir par 25 m2 (mums ir 30 m2), tad jāmeklē projektētājs. Liepājā izvēle nav liela, un visi prasa ārkārtīgi lielas summas. Tagad it kā viens cilvēciņš to piekrīt izdarīt, galā vajag projektētāja vai arhitekta apliecinājumu. No 7 dzīvokļiem 6 parakstījušies par to, ka piekrīt, bet viena dzīvokļa pilnvarotā persona negrib parakstīt (viņa regulāri visādi traucē mājas uzlabošanas lietas). Tātad mums ir 86% balsu. Bet apsaimniekotājs neparaksta līgumu ar “Domus būvi”, jo vajagot 100% parakstu. Es gan iebildu, jo pārējie dzīvokļu īpašnieki uz lēmuma parakstījās, ka piekrīt 75% pārsvaram. Apsaimniekotājs nepārskaita ražotājiem arī avansa maksājumu. Novietnes jāizgatavo trīs nedēļu laikā. Būs jau klāt apkures sezona, un iedzīvotāji nevar atvest malku, jo to nav kur likt. Kad meklēju projektētāju BIS (lai zinu, kā to nodefinēt), būvvaldē man pateica šādu frāzi: vajadzīgs paskaidrojuma raksts rūpnieciski ražotai ēkas novietošanai. Šīs novietnes būs bez pamatiem. Tās tiks nostiprinātas ar iedzītiem enkuriem. Vai pietiek ar šiem 6 parakstiem, lai novietotu šo rūpnieciski ražoto ēku pagalmā? Vai vispār šai ēkai bija vajadzīgs projektētājs, un vai viss tiešām bija jādara ar BIS starpniecību? Paldies!

A
atbild:
03. septembrī, 2020

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 2. punktu vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Savukārt šī likuma 17. panta (7.1) punkts noteic: lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, “par” jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem. Tādējādi jums ir jānodibina kopīpašuma (zemes gabala) lietošanas kārtība kopīpašnieku starpā.

Tā kā daudzdzīvokļu nama pagalmā vēlaties novietot šķūnīšus (gatavus izstrādājumus), kuros ir paredzēts uzglabāt kurināmo (ugunsbīstamība), šādas ieceres īstenošanai nepieciešams sagatavot būvprojekta dokumentāciju un šo ieceri saskaņot Liepājas būvvaldē. Līdz ar to rekomendējam jums vērsties pie arhitekta, lai izvērtētu savas ieceres atbilstību normatīvo aktu prasībām un izstrādātu būvniecības dokumentāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas