E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20910
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
1
3
1

Vai biedrības valdes loceklim jāmaksā biedra nauda

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2020
Elza

Vai biedrība var noteikt, ka valdes locekļiem nav jāmaksā biedra nauda, ja statūtos noteikts, ka valdes priekšsēdētājs var noteikt atlīdzību valdes locekļiem? Vai šādā gadījumā tik un tā biedra nauda jāmaksā un par tādu pašu summu valdes loceklim var pārskaitīt atlīdzību? Vai šādā gadījumā jāapliek atlīdzība arī ar IIN un jāmaksā VSAOI? Vai, ja nevēlas skaitīt naudu šurpu turpu, var statūtos noteikt, ka valdes locekļi biedra naudu nemaksā? Biedrībai nav darbinieku, nav sabiedriskā labuma organizācijas statusa, tā nav PVN maksātāja.

A
atbild:
06. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Biedrību un nodibinājumu likuma noteikumi neparedz, ka valdes loceklim ir jābūt arī biedrības biedram, līdz ar to ir secināms, ka valdes loceklis automātiski neiegūst biedrības biedra statusu, bet darbojas vienīgi biedrības valdes vārdā atbilstoši savām pilnvarām. Vienlaicīgi, ja persona biedrībā ieņem valdes locekļa amatu, tas viņai nerada aizliegumu kļūt par tās biedru; ja persona vēlas būt arī biedrības biedre, tad tai ir jāpilda arī visi biedrības biedra pienākumi.

Biedrību un nodibinājumu likuma 47. panta otrās daļas noteikumu daļa “ja statūtos nav noteikts citādi” neparedz aizliegumu, ka valdes priekšsēdētājs nevarētu noteikt atlīdzību valdes locekļiem pats, un Uzņēmumu reģistra notāriem nav pamata atteikt apstiprināt statūtus šādā redakcijā. Tomēr nerekomendēju tādu pārvaldības formu, kurā kāds var pats sev noteikt atlīdzību, un neiesaku biedrības dibinātājiem vai biedriem piešķirt valdes loceklim pilnvaras pašam noteikt sev atlīdzību.

Biedrību un nodibinājumu likuma noteikumi paredz, ka valdes loceklis var saņemt atlīdzību, vienlaicīgi veids, kādā valdes loceklis saņem atlīdzību, nav cieši noregulēts, atlīdzībai ne vienmēr jātiek izmaksātai kā darba algai.

Ja atlīdzība, vismaz biedra naudas apmērā, netiek izmaksāta kā alga, tad no tās nav jāmaksā ar darba algas izmaksu saistītie nodokļi, tomēr šāds ienākums ir uzskatāms par fiziskas personas ienākumu, kurš gūts no saimnieciskās darbības – darbu izpildes. Skatīt likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta noteikumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas