E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2071
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vajadzīgs individuāls pabalstu aprēķins

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2013
Ginta Kuske

Mana problēma ir tāda, ka 2012.gada 24.jūnijā guvu traumu - labā apakšstilba abu kaulu lūzums, kā rezultātā bija operācija - osteosintēze ar stieni, radās problēmas ar ceļgalu, parādījās krakšķi, sāpes, 2012.gada 17.decembrī VDEAK pagarināja darba nespējas lapu, tagad jau sanāk, ka esmu iztērējusi B lapu par 3 gadu periodu, veselības stāvokļa dēļ darbu, ko darīju, nevaru veikt, darba devējs gaida no manis ārsta atzinumu, ka nevaru veikt iepriekšējo darbu veselības stāvokļa dēļ, bet ģimenes ārsts sūta mani uz Arodslimību centru, pagarina B lapu, par kuru es vairs neko nesaņemšu.
Kā ir pareizi rīkoties manā gadījumā? Ja es arī ko nokārtošu arodslimības sakarā, VSAA man teica, ka atlīdzība būs niecīga, jo nav maksātas sociālās iemaksas. Pēc kāda principa tad aprēķina šo pabalstu? Vēl jautājums: ja darba devējs, saņemot ārsta atzinumu par veselības stāvokli, ka nevaru veikt darbu, beidz darba attiecības, kādu pabalstu varu saņemt no darba devēja, ja man bijusi visu šo laiku darba nespējas lapa? Beidzot darba attiecības, vai varu stāties bezdarbniekos, vai saņemšu bezdarbnieka pabalstu, ja atkal atgriežos pie tā, ka nav maksātas sociālās iemaksas, slimības lapa ir no 2012.gada 24.jūnija. No kā man aprēķinās bezdarbnieka pabalstu? Vai man ir jēga turpināt B lapu, ja man par to nemaksā?

A
atbild:
20. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Informācija par to, kā aprēķina Jūsu minētos pabalstus, ir atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā, tomēr tikai iepazīšanās ar tiesiskajām normām par pabalstu aprēķināšanas metodiku Jums nesniegs saprotamu un izsmeļošu atbildi par konkrēti Jums pienākošos valsts atbalstu. Tādēļ Jums vispirms ieteicams doties uz VSAA un klātienē aprēķināt, kādu atbalstu Jūs saņemtu arodslimības un kādu – bezdarba gadījumā. Tikai izvērtējot konkrēti Jums aprēķinātos pabalstus, Jūs varēsiet izlemt, kā rīkoties tālāk, jo vispārīga atbilde par pareizāko rīcību nav iespējama.

Iespējams, Jums saziņā ar ģimenes ārstu un VDEĀK jāizskata iespēja nokārtot invaliditāti. Ministru kabineta noteikumi „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” paredz: ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārstējošajam ārstam vai ārsta palīgam ir pienākums nosūtīt darbnespējīgo personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisiju (VDEĀK). Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu pārejošas darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas, tai skaitā rehabilitācijas nodrošināšanai, vai nosaka invaliditāti.

Ja Jūs saņemt un iesniedzat darba devējam ārsta atzinumu, ka nespējat veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un darba devējs Jums šī iemesla dēļ uzsaka darbu, Jums pienākas atlaišanas pabalsts. Darba likums paredz darba devējam tiesības uzteikt darbiniekam darbu, ja darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Tomēr to darīt ir atļauts vien tad, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā.

Atlaižot darbinieku ar šādu pamatojumu, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu:
• viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
• divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
• triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
• četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Ja pēdējo sešu mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos mēnešos pirms šā perioda. Savukārt ja pēdējo 12 mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no valsts noteiktās minimālās mēneša darba algas kopsummas pēdējos sešos mēnešos. Dienas vidējo izpeļņu šādā gadījumā aprēķina, darba samaksas kopsummu dalot ar darba dienu skaitu šajā periodā.

Papildu informācijai
VSAA: Bezdarbnieka pabalsts
VSAA: Arodsimības

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas