E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20695
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kā noskaidrot zemes nomas maksu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2020
Skaidrīte

Mainījām apsaimniekotāju. Iepriekšējais – “Rīgas namu pārvaldnieks” – atteicās mums uzrādīt zemes nomas līgumu, bet pašiem sazināties ar zemes īpašnieku SIA “Brēķu studenti” neizdodas. Kā dzīvokļu īpašniekiem būtu jārīkojas?

A
atbild:
22. jūlijā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pants nosaka dzīvojamās mājas pārvaldnieka pienākumu slēgt līgumu par piesaistītā zemesgabala lietošanu ar zemesgabala īpašnieku.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantā noteikts dzīvokļu īpašnieku pienākums maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants par mājas lietu noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu dzīvojamo māju. Mājas lietā ietveramo informāciju veido dzīvojamās mājas pamatdokumenti — nekustamā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, dzīvojamās mājas (dzīvokļa īpašuma) kadastrālās uzmērīšanas lieta, piesaistītā zemesgabala robežu plāns un līgums par piesaistītā zemesgabala lietošanu u. c. dokumenti.

Ekonomikas ministrija savā mājaslapā skaidro, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 908 “Mājas lietas vešanas un aktualizēšanas noteikumi” 27. punktu dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu mājas lietas kārtotāja (kas var būt arī pārvaldnieks) klātbūtnē. Tāpat dzīvokļu īpašniekiem pārvaldnieka klātbūtnē ir tiesības nepieciešamības gadījumā izgatavot dokumentu kopijas.

Minētais izriet arī no Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. panta trešās daļas, proti, daudzdzīvokļu mājai, kas sadalīta dzīvokļu īpašumos, mājas lieta glabājas pie pārvaldnieka, ja dzīvokļu īpašnieki nav noteikuši citādi. Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem. Šādas dzīvokļa īpašnieka tiesības izriet no likuma, ievērojot to, ka dzīvojamās mājas īpašnieks, izpildot pienākumu piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, ir tiesīgs pārliecināties, ka pārvaldnieks pilda tam ar pārvaldīšanas līgumu uzdoto pārvaldīšanas uzdevumu, kurā ietilpst arī mājas lietas vešana.

Taču jūs varat iepazīties ar zemes nomas līguma noteikumiem arī pie zemes īpašnieka – SIA “Brēķu studenti”. Pēc “Firmas.lv” datiem, sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Brēķu studenti” ir dibināta 1992. gada 10. decembrī. Firmas juridiskā adrese ir Jēkabpils, Madonas iela 6, bet telefons, pa kuru iespējams sazināties, – 65232221. Kad LV portāls sazinājās ar uzņēmumu “Brēķu studenti”, firmas darbiniece paskaidroja, ka uzņēmumam pieder zemes īpašums Rīgā un tiks labprāt paskaidrots, kāda ir zemes nomas maksa.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas