E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20394
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai fiziskajai personai var būt savs zīmogs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Visvaldis

Labdien! Vai fiziskajai personai (privātpersonai) var būt savs zīmogs (spiedogs)? Ja atbilde ir pozitīva, kāda informācija ir jāiekļauj zīmogā un kā šo zīmogu apstiprināt vai legalizēt? Vai fiziskajai personai var būt e-zīmogs?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020

Normatīvie akti neparedz privātpersonai pienākumu (tiesības) lietot zīmogu (spiedogu), līdz ar to nav speciāla tiesiskā regulējuma šajā jomā. Ir atsevišķas profesionālās darbības sfēras, kurās šāds zīmogs var būt noteikts ar normatīvo aktu. Tā, piemēram, Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta noteikumi Nr. 885 “Kārtība, kādā reģistrējami saimnieciskās darbības veicēju personiskie zīmogi darbam ar dārgmetāla izstrādājumiem” nosaka to personu loku, kurām šāda personīgā zīmoga reģistrēšana.

Kā alternatīva ir iespējama personiskā ģerboņa reģistrācija. Minēto kārtību reglamentē Ģerboņu likums. Ģerboņu reģistrācijas procesu nodrošina Kultūras ministrija.

Elektroniskais zīmogs ir pieejams kā elektroniskais paraksts, kas satur laika zīmogu. Taču minētais zīmogs identificē fiziskās personas elektronisko parakstu un laiku, kad šāds paraksts izdarīts (laika zīmogs).

Tādējādi privātpersona drīkst lietot pašas radītu zīmogu (spiedogu) bez ierobežojumiem (izņemot simboliku, ko aizsargā Ģerboņu likumā un likumā “Par Latvijas valsts ģerboni” noteiktie ierobežojumi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas