E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20393
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Informācija par maksājumiem arodslimības gadījumā jānoskaidro VSAA

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Lidija

No 01.08.2019. līdz 04.06.2020. biju uz slimības lapas. VDEĀVK komisija no 20.05.2020. man noteica arodslimību. Darbaspēju zaudējums: 25%. Trešā grupa. Tātad saprotu, ka atlīdzība tiks aprēķināta par pēdējiem 12 mēnešiem. Vai tiks ņemti vērā pēdēje 12 mēneši pirms saslimšanas dienas? No slimības lapas netiek aprēķinātas vidējas iemaksas. Vai pareizi domāju, ka aprēķins būs no 06.2018. līdz 05.2019.? Vai atlīdzību aprēķinās 35% apmērā no vidējas iemaksu algas? Paldies!

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atlīdzība apdrošinātajai personai tiek aprēķināta, ņemot vērā Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) noteikto darbspēju zaudējumu un mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Vidējo algu atlīdzības apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, t. i., konstatēta arodslimība (likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 12. panta pirmā daļa).

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu aprēķina, par pamatu ņemot aprēķināto mēneša vidējo algu un attiecīgajam darbspēju zaudējumam atbilstošo atlīdzinājumu procentos. Ja darbspēju zaudējums ir 25–29%, atlīdzība par darbspēju zaudējumu no vidējās iemaksu algas ir 35%.

Tās ir dažas no tiesību aktu normām saistībā ar atlīdzību arodslimības gadījumā. Tiesības uz sociālās apdrošināšanas maksājumiem nosaka un tos aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētā cilvēka reģistrētajiem datiem. Tāpēc informācija par atlīdzības maksājumiem jums jānoskaidro VSAA.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas