E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20291
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kriminālprocesa pamats ir informācija, kas liecina par noziedzīgu nodarījumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Santa

Vai ir iespējams tiesāt personu, kas savu vainu neatzīst? Pret viņu nav nekādu fizisku, apskatāmu, taustāmu pierādījumu, bet ir 3 liecinieki, kas apgalvo, ka šis cilvēks ir veicis noziedzīgu nodarījumu.

A
atbild:
10. jūnijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Ievērojot kriminālprocesa pamatprincipus (Kriminālprocesa likuma 2. nodaļa), kriminālprocesu ir pamats uzsākt, ja izmeklēšanas iestāde ir saņēmusi informāciju, kas liecina, ka izdarīts noziedzīgs nodarījums. Šī informācija var balstīties uz kādas personas iesniegtu sūdzību vai tāda fakta atklāšanu, kas liecina, ka ir izdarīts noziedzīgs nodarījums (Krimināllikuma 6. pants).

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 369. panta pirmo daļu kriminālprocesa uzsākšanas iemesls ir tādu ziņu iesniegšana izmeklēšanas iestādei, prokuratūrai vai tiesai (turpmāk: par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestāde), kuras norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, vai šādu ziņu iegūšana par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestādē.

Minētās ziņas var iesniegt arī jebkura fiziskā vai juridiskā persona: kā informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, no kuriem pati tieši nav cietusi (Kriminālprocesa likuma 369. panta otrās daļas 5. punkts).

Tātad, ja izmeklēšanas iestādei vai prokuratūrai ar iegūtiem pierādījumiem būs pietiekams pamats uzskatīt, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums, iestādei ir pienākums rosināt kriminālprocesu, lai aizdomās turēto tajā apsūdzētu.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas