E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20013
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieteikšanās mantojumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Iveta

Labdien! Es gribētu noskaidrot, kā man būtu jārīkojas: nomiris radinieks, palikusi mamma, pusbrālis un pusbrāļa meita. Kurš var pieteikties mantojumam, un kā to darīt? Paldies!

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Mantojuma lietas tiek vestas pēc mirušā pēdējās deklarētās dzīvesvietas, bet mantošanas iesniegumu var sagatavot un apliecināt pie jebkura Latvijas notāra. Ja, piemēram, mantošanas iesniegumu apliecina Rīgā, bet mirušā pēdējā deklarētā dzīvesvieta bijusi Liepājā, tad notārs, kurš apliecinājis mantošanas iesniegumu, to pārsūtīs kolēģim Liepājā.

Lai sagatavotu mantošanas iesniegumu, dodoties pie notāra, līdzi jāņem mantojuma atstājēja miršanas apliecība un radniecību ar mirušo pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības) – oriģināli. Ziņas par nekustamā īpašuma piederību, ja nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā vai kadastrā, notārs saņems elektroniski datubāzēs.

Uz mantojumu jāpiesakās viena gada laikā no mirušā nāves dienas. Mantošanas iesniegumā jānorāda arī citi mantinieki, kuri tiesīgi mantot līdz ar jums, proti, pārdzīvojušais laulātais un citi lejupējie. Jāņem vērā, ka tuvākas pakāpes radiniekam ir tiesības mantot pirms jums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas