E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20010
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

No azartspēļu laimesta virs 3000 eiro ietur nodokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Ēriks

Labdien! Pirms nepilniem 3 gadiem spēļu zālē Daugavpilī laimēju 9000 eiro, bet spēļu zāles kasiere izsniedza laimestu skaidrā naudā, nedodot parakstīt kvīti vai jebkādu dokumentu, līdz ar to novēloti (pēc pusgada) informēju Azartspēļu inspekciju. Diemžēl tā neko nevarēja palīdzēt, jo kameru ieraksti glabājas 7 dienas. Papildus kasiere paņēma 2000 eiro: it kā dzeramnaudu. Es būtu pats noteicis summu, bet viņa izvēlējās šādu summu. Vai šādu gadījumu tiešām var atklāt tikai tad, ja ziņoju 7 dienu laikā?

A
atbild:
27. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Azartspēļu un izložu likums noteic, ka azartspēļu organizētājs nodrošina laimesta izmaksu spēlētājam, ievērojot šādus nosacījumus:

1) laimestu, kas nepārsniedz 720 eiro, izmaksā nekavējoties;

2) laimestu, kas pārsniedz 720 eiro, bet nepārsniedz 14 300 eiro, izmaksā vienas darba dienas laikā;

3) laimestu, kas pārsniedz 14 300 eiro, izmaksā azartspēles noteikumos apstiprinātā kārtībā ne vēlāk kā 30 dienu laikā un ne vairāk kā divos maksājumos;

4) pēc spēlētāja lūguma laimestu var izmaksāt skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu uz spēlētāja norādītu kontu bankā.

Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumu Nr. 584 “Kases operāciju uzskaites noteikumi” 15. punkts nosaka: par izsniegto skaidrās naudas summu ir jāizsniedz kases izdevumu orderis.

Ja spēļu zālē par laimestu skaidrā naudā netika paņemts vai arī netika izsniegts izmaksas dokuments, Jums arī pašam bija pienākums to pieprasīt.

Jūsu pieņēmums, ka no laimesta ir paņemta it kā dzeramnauda, varētu būt maldīgs. Taču tas atkarīgs arī no tā, kad Jūsu izklāstītā situācija notika. Minētā summa liek domāt, ka drīzāk tas tomēr bija iedzīvotāju ienākuma nodoklis (23%), kuru laimesta izmaksātājs ietur no azartspēļu laimesta daļas, kas pārsniedz 3000 eiro. Nodoklis ir ieviests no 2018. gada. Ne vēlāk kā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam azartspēļu vai izložu organizētājam (laimesta izmaksātājam) ir jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam paziņojums par izmaksāto laimestu, kas vienā apmeklējumu reizē pārsniedz 3000 eiro. Pēc fiziskās personas pieprasījuma azartspēļu vai izložu organizētājam ir pienākums izsniegt paziņojumu arī laimesta saņēmējam.

Fiziskai personai jāmaksā nodoklis no visiem izložu un azartspēļu laimestiem, kuru kopsummas vērtība taksācijas gadā pārsniedz 3000 eiro. Laimesta saņēmējam ir pienākums samaksāt nodokli no pārsnieguma summas, ja to nav ieturējis laimesta izmaksātājs.

Situāciju ar maksājumu varat skaidrot arī pie azartspēļu organizētāja.

Ja persona uzskata, ka kļuvusi par krāpšanas upuri, var vērsties policijā ar attiecīgu iesniegumu. Policija vērtēs, vai konkrētajā gadījumā runa ir par noziegumu vai pārkāpumu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 369. panta pirmo daļu kriminālprocesa uzsākšanas iemesls ir tādu ziņu iesniegšana izmeklēšanas iestādei, prokuratūrai vai tiesai, kuras norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija par notikumu un to, kādā veidā ir aizskartas Jūsu tiesības, kā arī cita informācija, kas varētu būt noderīga, iespējams, noziedzīga nodarījuma atklāšanai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas