E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20006
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Jelgavas novads un teritorijas attīstības plāns

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2020
Andrejs

Labdien! 2018. gadā iegādājos nekustamo īpašumu Jelgavas novadā, Vircavas pagastā, Vircavā, Platones ielā 2, ar lietošanas mērķi: komercapbūves zeme. 2017. gadā iepriekšējais zemes īpašnieks bija vērsies Jelgavas novada domē ar lūgumu atļaut veikt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūvi, uz ko saņēma atbildi, ka ir pieņemts lēmums uzsākt jauna teritorijas plānojuma izstrādi, kura ietvaros arī tiktu mainīts zemes lietošanas mērķis. Šobrīd jauns teritorijas plānojums ir izstrādāts, tajā manam īpašumam ir paredzēta galvenā lietošanas mērķa maiņa no komercapbūves uz jaukta tipa apbūves zemi. Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izvērtējot Jelgavas novada teritorijas plānojumu, pieņēmusi lēmumu par teritorijas plānojuma apturēšanu, balstoties uz konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem. Kopš zemes iegādes gaidu, kad stāsies spēkā jauns teritorijas plānojums, kas ļautu man būvēt privātmāju, bet baidos, ka līdz 2023. gadam tas varētu arī nenotikt. Man ir izstrādāts privātmājas būvprojekts, vienīgais šķērslis ir neatbilstošs zemes lietošanas mērķis. Vēsturiski uz šīs zemes vienības atradās dzīvojamā māja. Kas man ir jāizdara, lai es pēc iespējas ātrāk varētu savā zemes vienībā būvēt privātmāju?

A
atbild:
06. maijā, 2020
Jelgavas novada pašvaldības būvvalde
Māris Ārgalis, arhitekts
Jelgavas novada pašvaldība
Dace Kanepone, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Jelgavas novada dome 29. aprīlī atkārtoti lēma par Jelgavas novada teritoriālā plānojuma kā dokumenta virzību, balsojot par Jelgavas novada teritorijas plānojuma 2019.–2033. gadam 3. redakcijas nodošanu pilnveidošanai. Tas tiesa, vismaz 300 iedzīvotājiem vitāli svarīgi ir sagaidīt pēc iespējas agrāk dažādas izmaiņas teritorijas plānojumā, kas ļautu viņiem sakārtot gan būvniecības, gan zemes lietošanas mērķa maiņas jautājumus. Pagaidām pašvaldība kā vienīgo praktisko risinājumu saskata turpināt dokumenta izstrādi, veicot labojumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apstrīdētajai versijai, un tas nozīmē, ka laika grafikā, ievērojot visas obligātās procedūras, tā apstiprināšana patiešām nav iespējama agrāk par 2022./2023. gadu. Protams, varētu teikt, laiks ir nepielūdzams: teritorijas plānojums tika uzsākts 2017. gadā, taču līdz ar teritoriālās reformas plāniem valstī neviens arī neprognozēja, ka jauna teritoriālā plānojuma apstiprināšana būs apgrūtināta un smagnēja.

Attiecībā uz konkrēto īpašumu Vircavas pagastā saskaņā ar būvvaldes sniegto informāciju zemes īpašnieks ir informēts un apzinās nosacījumus, kad iespējama privātmājas būvniecības uzsākšana. Un tas viennozīmīgi ir pēc teritorijas plānojuma stāšanās spēkā. Fakts paliek fakts: zemes vienība tika iegādāta jau ar komercapbūves lietošanas mērķi. Un taisnība – uz šī zemes gabala privātmājas celtniecības iespējamība ir vien tad, kad zemes lietošanas mērķis tiks mainīts uz jaukta tipa apbūves zemes lietošanas mērķi, kā tas paredzēts jaunajā teritoriālajā plānojumā. Jaunais īpašnieks, zemes vienību iegādājoties, apzinājās, ka bez zemes lietojuma mērķa maiņas realizēt būvniecības ieceri nav iespējams. Diemžēl tas īpašnieku netraucēja jau aizsākt pamatu izbūvi iecerētajai privātmājai. Tāpēc, konstatējot nelikumīgu būvniecību, būvvalde ir sastādījusi administratīvo aktu, un saskaņā ar būvvaldes lēmumu pamati jānojauc un viss jāatgriež sākotnējā stāvoklī.

Diemžēl likumdošana paredz noteiktu lietu secību, un pašvaldība nav tiesīga veikt izņēmumus un legalizēt būvniecību, kas ir pretrunā ar tās saistošajiem noteikumiem.

Jelgavas novada pašvaldības būvvaldes arhitekts Māris Ārgalis:

Atbilstoši pašreizējai Teritorijas plānojuma Vircavas pagasta plānotās (atļautās) izmantošanas kartei zemesgabals Platones ielā 2, Vircavā, Vircavas pagastā, Jelgavas novadā, atrodas Komercdarbības objektu apbūves teritorijās (P2). Saskaņā ar Teritorijas plānojuma apbūves noteikumu 5.2.3. punktu atļautā izmantošana Komercdarbības objektu apbūves teritorijās (P2) nenosaka dzīvojamās mājas būvniecību. Ņemot vērā iepriekš minēto, dzīvojamā māja ir neatbilstoša izmantošana Teritorijas plānojuma apbūves noteikumos noteiktajam atļautajam lietošanas veidam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas