E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33471
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Ir jānovērtē meliorācijas sistēmas bojājumi

J
jautā:
03. augustā, 2024
Marina

Labdien! Lūdzu, izskaidrojiet, kam un cik bieži jātīra grāvis, kas atrodas uz robežas starp valsts un privāto zemi! Grāvis atrodas Jelgavas rajonā.

A
atbild:
08. augustā, 2024
Jelgavas novada pašvaldība
Lelde Podniece-Jostmane, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Grāvju tīrīšanu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 714 “Meliorācijas sistēmas ekspluatācijas un uzturēšanas noteikumi” 

Noteikumi paredz, ka zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina meliorācijas sistēmas kopšanu un saglabāšanu tā, lai nepieļautu meliorētās zemes vai piegulošās teritorijas degradāciju, ievēro noteiktos aprobežojumus aizsargjoslās ap meliorācijas būvēm un ierīcēm un veic šādus kopšanas darbus: ūdensnoteku, novadgrāvju, kontūrgrāvju un susinātājgrāvju gultnēs un nogāzēs novāc kokus, koku un krūmu atvases, kas traucē ūdens plūsmu gultnē vai meliorācijas sistēmas uzturēšanas darbus, kā arī renovācijas vai rekonstrukcijas būvdarbus; izvāc grunts ieskalojumus, sadzīves atkritumus un kritušus kokus, pielūžņojumu, piesērējumu, bebru aizsprostojumus; labo gultnes nostiprinājumus un virszemes noteces novadīšanas teknes; iztīra caurteku piesērējumu un atjauno to konstruktīvos elementus; labo nogāžu lokālas deformācijas un kājnieku laipu konstruktīvo elementu bojājumus. 

Lai noteiktu meliorācijas sistēmas bojājumus un veiktu kopšanas darbus, zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs apseko meliorēto zemi pēc pavasara palu un vasaras plūdu maksimuma beigām un novērtē meliorācijas sistēmas būvju un ierīču darbību. Konkrētajā situācijā koplietošanas meliorācijas sistēmas īpašnieki vai tiesiskie valdītāji veic kopšanas darbus vai vienojas ar pārējiem meliorācijas sistēmas lietotājiem par uzraudzības un kopšanas darbu vai meliorācijas sistēmas renovācijas vai rekonstrukcijas darbu izpildi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas