E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20005
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas var prasīt uzturlīdzekļus no vecāka

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2020
Māra

Labdien! Vai man kā prasītājam būtu iespējams uzvarēt tiesvedībā pret tēvu (atbildētāju) par uzturlīdzekļu piedziņu kaut vai minimālā apjomā? Lieta tāda: man ir 2. invaliditātes grupa kopš bērnības. Vidusskolu pabeidzu ar teicamām sekmēm vienīgi 22 gadu vecumā, taču darbspējīgs neesmu, apgādāt sevi nevaru. Pašlaik mācos 2. kursā, 24 gadu slieksni esmu sasniedzis, taču iztikai naudas nav, lai iegūtu bakalaura grādu. Skolas gaitas sāku 8 gadu vecumā. Vai būtu kāda cerība?

A
atbild:
11. jūnijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Augstākās tiesas Senāta 2015. gada 7. janvāra spriedumu lietā Nr. SKC-1478/2015: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.”

Tātad pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas personai jāuztur sevi pašai.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapas sadaļā “Personām ar īpašām vajadzībām” jūs varat iepazīties ar informāciju par atbalstu un pabalstiem, kurus varat saņemt kā persona ar 2. invaliditātes grupu. Tāpat Labklājības ministrijas mājaslapā ir publicēta informācija – “Atvieglojumi personām ar invaliditāti (aktualizēts 2020. gada maijā)”, ar ko jūs varat iepazīties šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas