E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19987
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai slimības lapa ietekmē maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2020
Paula

Labdien! Esmu sestajā grūtniecības mēnesī, sakarā ar sarežģījumiem grūtniecības laikā un nakts maiņu darbu 17.04.2020. atvēru slimības lapu A un no 27.04.2020. līdz šim man ir izsniegta slimības lapa B, kuru plānoju turpināt līdz atvaļinājumam. No 08.06.2020. līdz 14.06.2020. man būs atvaļinājums, un uzreiz pēc tam došos dekrētā. Kā šī B lapa, kura man ir izsniegta tagad, pirms dekrēta, ietekmēs pabalstus, kas saistīti ar bērna piedzimšanu (vecāku pabalsts, maternitātes pabalsts u. c.)? Un vai šīs lapas dēļ kādu pabalstu nezaudēšu vispār?

A
atbild:
19. maijā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Kupče, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Maternitātes un vecāku pabalstiem vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, konkrēta laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods B). Tas nozīmē, ka aprēķinu veic tikai no darba devēja uzrādītajām iemaksām par nostrādāto periodu.

Līdz ar to darbnespējas lapa B neietekmēs maternitātes un vecāku pabalstu aprēķinus.

Maternitātes pabalstu par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Savukārt vecāku pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kurš pabalsta piešķiršanas dienā ir nodarbināta persona (darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona). Šo pabalstu piešķir ar nākamo dienu pēc pēcdzemdību atvaļinājuma, par kuru izmaksāta maternitātes pabalsta otrā daļa, vai ar bērna dzimšanu, ja māmiņa no maternitātes pabalsta otrās daļas atsakās. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu darba ņēmēja vecāku pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā rodas tiesības uz pabalstu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas