E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19839
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzteikums darbinieku skaita samazināšanas gadījumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2020
Raimonds

Kad sāku strādāt, darba devējs līguma parakstīšanas laikā izsniedza šādu parakstītu dokumentu: “Uzņēmums apņemas nodrošināt darbiniekam darbu uz noteiktu laiku (3 gadiem) ar nosacījumu, ka šajā laikā darbinieks nekvalificējas kādam no Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1.–7. punktā minētajiem nosacījumiem par darba tiesisko attiecību izbeigšanu.”
Divus gadus vēlāk pēc uzņēmuma reorganizācijas tiek samazināts darbinieku skaits (balstoties uz 9. punktu iepriekš minētajā pantā) un darbinieks tiek atbrīvots no sava amata, kamēr citi šī paša amata kolēģi paliek. Zināms, ka atbilstoši likumam paliekošajiem kolēģiem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija, taču šāds rakstisks dokuments šim darbiniekam ir vienīgajam.
Vai iepriekš minētā rakstiskā darba devēja apņemšanās garantēt darbu būtu uzskatāma par pietiekamu, lai pasargātu darbinieku no atlaišanas, kas balstīta uz darbinieku skaita samazināšanu? Un kā vislabāk rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
22. aprīlī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Šāda norāde darba līgumā nepasargā darbinieku no darba tiesisko attiecību uzteikšanas un pārtraukšanas, ja uzņēmumā tiek veikta darbinieku skaita samazināšana.

Ja darba devējs uzskata par lietderīgu uzņēmumā veikt saimnieciskus un organizatoriskus pasākumus un samazināt darbinieku skaitu vai likvidēt amatus, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – darbinieku skaita samazināšana. Darba devējam ir jāizvērtē, vai atbilstoši Darba likuma 108., 109. un 110. pantam nav kādu ierobežojumu, aizliegumu vai papildu nosacījumu darba tiesisko attiecību uzteikšanai.

Darba likuma 108. pantā noteikti kritēriji, kas darba devējam jāņem vērā, izlemjot jautājumu par konkrētu darbinieku priekšro­cībām turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Darba likuma 108. panta pirmā daļa noteic, ka darbinieku skaita samazināšanas gadījumā priekšrocības turpināt darba attiecības ir tiem darbiniekiem, kuriem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija. Ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, darba devējam ir jāvērtē Darba likuma 108. panta otrajā daļā norādītās priekšrocības. Neviena no Darba likuma 108. panta otrajā daļā minētajām priekšrocībām nav prioritāra salīdzinājumā ar pārējām.

Darba likuma 109. panta trešā daļa noteic, ka darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Minētie ierobežojumi neattiecas uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu.

Ja tiek samazināts darbinieku skaits, atlaistajiem darbiniekiem ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts 112. pantā norādītajā apmērā.

Ja, saņemot uzteikumu, darbinieks uzskata, ka darba līguma uzteikums nav tiesiski pamatots, tas var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas