E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19764
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2
2
2

Kurš var nemaksāt kredītu krīzes laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2020
Iveta

Labdien! Kurš īsti tiek atbrīvots no kredītu maksāšanas šajā krīzes laikā? Piemēram, es maksāju uzņēmumam “Creditreform”, tiesu izpildītājam un “Ferratum Bank”. Vai es arī varu nemaksāt, kamēr sēžu mājās?

A
atbild:
06. aprīlī, 2020

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju var sniegt atbildi saistībā ar parāda piedziņu, kas atrodas tiesu izpildītāja lietvedībā. Zvērināts tiesu izpildītājs atšķirībā, piemēram, no bankas nav kreditors, kas var izlemt pagaidīt ilgāk aizdotās naudas atmaksu. Zvērināti tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kas veic tiesas un citu institūciju nolēmumu izpildi aizskartās puses (piedzinēja) labā. Tādēļ zvērināts tiesu izpildītājs nevar pats vienkārši izlemt apturēt uz laiku izpildes lietvedību un nepiedzīt parādu, jo viņš veic valsts deleģētu funkciju. Tomēr zvērināti tiesu izpildītāji Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” noteikto robežu ietvaros var lemt par amata darbības atlikšanu, ja amata darbības izpilde nav saistīta ar nozīmīgu tiesību aizskārumu vai objektīvu steidzamību un tās izpilde iesaistītajām personām var būt saistīta ar paaugstinātu risku inficēties ar Covid-19. Piemēram, zvērināts tiesu izpildītājs var izlemt atlikt nozīmētu izlikšanu vai ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā.

Savukārt “Creditreform” informē: ja līdz šim visi maksājumi ir veikti laikus, tad ir iespējams vienoties par mazāku maksājuma summu ārkārtējās situācijas laikā.

Savukārt “Ferratum Bank” norāda, ka ir jāvēršas pie īstermiņa aizdevumu un patēriņa kredītu izsniedzēja individuāli: katru gadījumu kredītkomisija izskata atsevišķi.

LV portāls skaidrojumā “Banku un nebanku kredītdevēji piedāvā brīvdienas” norādīja, ka lielākās Latvijas bankas un Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri piedāvā kredītbrīvdienas jeb iespēju uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas