NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
20. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Finanses
4
4

Bankas un nebanku kreditētāji piedāvā kredītbrīvdienas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Apzinoties  koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmi uz uzņēmumu un mājsaimniecību ekonomisko situāciju, lielākās Latvijas bankas un Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri piedāvā kredītbrīvdienas jeb iespēju uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumu.

īsumā
  • Kredīta pamatsummas atlikšanas termiņi katrā bankā ir atšķirīgi: uzņēmējiem tie pamatā ir 3–6 mēneši, bet privātpersonām: no 3 līdz 12 mēnešiem.
  • Privātpersonu līgumu izmaiņu gadījumā bankas pārsvarā nepiemēros komisijas maksu. Ja tiks restrukturizētas uzņēmumu saistības, par komisijas maksu lems individuāli.
  • Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem – procentu maksājumi joprojām būs jāveic.
  • Par papildu atbalsta pasākumiem kredītņēmējiem, kuri ir nonākuši grūtībās koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ, konceptuāli ir vienojušies arī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri.

Finanšu nozares asociācijas (FNA), kas apvieno 28 finanšu nozares uzņēmumus, vecākais padomnieks Aivars Graudiņš norādīja, ka termiņi par kredīta pamatsummas atlikšanu katrā bankā ir atšķirīgi: uzņēmējiem tie pamatā ir 3–6 mēneši, bet privātpersonām: no 3 līdz 12 mēnešiem. Privātpersonu līgumu izmaiņu gadījumā bankas pārsvarā nepiemēros komisijas maksu, zināja teikt FNA pārstāvis. Ja tiks restrukturizētas uzņēmumu saistības, par komisijas maksu lems individuāli.

“Klientiem ar banku ir jāiet runāt pēc iespējas savlaicīgāk, pirms kredīta maksājumam nav iestājies kavējums,” ieteica A. Graudiņš. Turklāt viņš iesaka katru individuāli rūpīgi izvērtēt, vai tiešām ir jāvēršas bankā un jālūdz atlikt kredīta pamatsummas maksājumu.

A. Graudiņš piemetināja, ka bankas gaida detalizētāku informāciju no valdības par palīdzības sniegšanu komersantiem, izmantojot “Attīstības finanšu institūciju “Altum”” (“Altum”) atbalsta instrumentus. “Visas lielākās bankas plāno izmantot kredīta garantijas,” tā A. Graudiņš. Arī akciju sabiedrība “Citadeles banka” norādīja, ka ar “Altum” dalību varētu, piemēram, veikt aizdevumu pārstrukturēšanu.

LV portāls jau rakstīja, ka uzņēmējiem paredzēts atbalsts nodokļu atvieglojumu un finanšu instrumentu veidā.

Kredītbrīvdienas bez komisijas maksas

“Swedbank” piedāvā privātpersonām un uzņēmumiem, kuriem līdz šim nav bijušas grūtības veikt kredītmaksājumus un kuri piedzīvo finanšu grūtības globālās pandēmijas ietekmes dēļ, kredīta pamatsummas atmaksas atlikšanu līdz 6 mēnešiem, mājokļa kredīta gadījumā – līdz 12 mēnešiem. “Kamēr kopīgi ar valsts iestādēm un citām bankām strādājam pie papildu atbalsta pasākumiem, vēlamies saviem klientiem piedāvāt iespēju samazināt ikmēneša kredīta maksājumus bez komisijas maksas un papildu nosacījumu piemērošanas,” uzsver “Swedbank” vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem – procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Kredītbrīvdienu laikā nesamaksātā pamatsumma tiks sadalīta uz atlikušo aizdevuma termiņu. Klienti pieteiktās kredītbrīvdienas varēs pārtraukt jebkurā brīdī un atgriezties pie parastā maksājumu grafika. “Swedbank” neveiks nekādas citas izmaiņas līgumos un nepiemēros komisijas maksu par kredītu grozījumiem ne kredītbrīvdienu sākumā, ne beigās.

“Swedbank” mediju attiecību vadītājs Jānis Krops norādīja, ka pieteikšanās uz kredītbrīvdienām var notikt jau šobrīd, jo svarīgi, lai klients informētu kredītiestādi laikus. Gan uzņēmumi, gan privātpersonas jau tagad var sūtīt bankas ziņojumu internetbankā. Privātpersonām paredzētā īpašā pieteikuma forma “Swedbank” mājaslapā būs pieejama no 20. marta. Katru gadījumu banka vērtēs atsevišķi.

Katru gadījumu izskatīs individuāli

Arī banka “Luminor” ir paplašinājusi pieejamo atbalstu tiem, kam nepieciešams risināt maksājumu grūtības. Kredītbrīvdienas iespējams pieteikt dažādiem aizdevumu veidiem – līzingam, hipotekārajam un patēriņa kredītam. Lai pieteiktu nepieciešamās kredītbrīvdienas jebkurā no šiem aizdevumu veidiem, klientam ir jāraksta pieteikums savā internetbankā.

Privātpersonām, kurām ir radušās grūtības apmaksāt ikmēneša kredīta maksājumu, šobrīd tiek piedāvāta iespēja atlikt pamatsummas atmaksu uz periodu līdz sešiem mēnešiem.

Atbalsts paredzēts arī korporatīvajiem klientiem – likviditātes grūtību gadījumā banka piedāvā trīs līdz sešu mēnešu kredītbrīvdienas.

Klientiem ar banku ir jāiet runāt pēc iespējas savlaicīgāk, pirms kredīta maksājumam nav iestājies kavējums.

“Katrs gadījums tiks izskatīts individuāli, kas nozīmē, ka iespēja saņemt kredītbrīvdienas ir visiem klientiem, kam tas būs nepieciešams un būs atbilstošs pamatojums,” skaidroja bankas vadītāja Latvijā Kerli Gabrilovica. “Ja klienta ienākumi samazinās vai pastāv iespēja, ka tie samazināsies, vai ir citas grūtības, banka aicina nekavējoties sazināties – šie arī ir galvenie kritēriji, lai varētu saņemt kredītbrīvdienas. Jo ātrāk klients to izdarīs, jo lielāka iespēja, ka varēsim sniegt piemērotu risinājumu.”

Ja koronavīrusa ietekme uz ekonomiku saasināsies, “Luminor” sola meklēt papildu veidus situācijas risināšanai.

Arī “Citadeles banka” klientiem, kas iepriekš kredītsaistības pildījuši atbildīgi, piedāvā iespēju saņemt atvieglotu kārtību kredītu pamatsummas atmaksai 3–6 mēnešu garumā, individuāli izskatot katru gadījumu. Tas attiecas gan uz hipotekārajām, gan patēriņa un līzinga saistībām. Atvieglotā kārtība attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic.

Lai pieteiktos atvieglotajai kārtībai kredīta pamatsummas maksājumiem, privātpersonas ir aicinātas sazināties ar klientu atbalsta centru pa tālruni 67010000.

Pamatsummas maksājumus atliks arī nebanku kreditētāji

Par papildu atbalsta pasākumiem kredītņēmējiem, kuri ir nonākuši grūtībās koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības dēļ un nespēj segt savas saistības, konceptuāli ir vienojušies arī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri, informēja asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Nozares uzņēmumi, kas ir asociācijas biedri, vienojušies, ka atliks kredīta pamatsummas maksājumu uz periodu, kurš atkarīgs no katra klienta individuālās situācijas. Šajā gadījumā klients noteiktu periodu veiks tikai procentu maksājumu. Tāpat asociācijas biedri dos iespēju klientiem restrukturizēt līgumu, pagarinot kredīta atmaksas termiņu, tādējādi samazinot ikmēneša maksājumu.

Asociācija ir veikusi izmaiņas arī bezmaksas pakalpojumam pakāpeniskai parādu atmaksai tiem kredītņēmējiem, kuri nonākuši grūtībās un nespēj segt savas saistības. Šo pakalpojumu var izmantot tie nebanku kredītņēmēji, kuriem ir kavētas saistības pie vairāk nekā viena aizdevēja, kas ir asociācijas biedri.

Iepriekš asociācija piedāvāja apvienot šos aizdevumus un izveidot atmaksas grafiku uz trīs gadiem, savukārt šobrīd to varēs izdarīt līdz pieciem gadiem, tādējādi pagarinot atmaksas termiņu un samazinot ikmēneša maksājumu parādu segšanai. Asociācijas biedri ir arī vienojušies, ka parādniekam tiek apturēti procentu un soda sankcijas maksājumi brīdī, kad biedrs ir saņēmis no asociācijas informāciju par aizņēmēja iesnieguma saņemšanu, respektīvi, tiek nofiksēta saistību summa un procentu maksājumi uz konkrēto datumu. Procenti vienošanās laikā nebūs jāmaksā, ja klients ievēros atmaksas grafiku, par kuru vienojies ar asociāciju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI