E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19700
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sākumā problēmas ar kaimiņu jāmēģina risināt pārrunu ceļā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2020
Sabīne

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai kaimiņu var kaut kā sodīt par to, ka viņš savu atkritumu konteineru liek uz citas zemes. Es nolieku konteineru atpakaļ uz kaimiņa zemes, viņš atriebjas un izstrādā kādu riebeklību.

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 1. pants paredz, ka administratīvo pārkāpumu likumdošanas uzdevums ir aizsargāt sabiedrisko iekārtu, īpašumu, pilsoņu sociāli ekonomiskās, politiskās un personiskās tiesības un brīvības, kā arī komersantu, iestāžu un organizāciju tiesības un likumīgās intereses, noteikto pārvaldes kārtību, valsts un sabiedrisko kārtību, nostiprināt likumību, novērst tiesību pārkāpumus, audzināt pilsoņus likumu precīzas un stingras ievērošanas garā, ieaudzināt viņos cieņas pilnu attieksmi pret citu pilsoņu tiesībām, godu un pašcieņu, pret sadzīves noteikumiem, apzinīgu attieksmi pret saviem pienākumiem un atbildību sabiedrības priekšā.

Protams, sākumā problēmu vajadzētu risināt pārrunu ceļā, jo ne vienmēr kaimiņi apzinās, ka ir kādam traucējuši un kāpēc.

Ja tas ir darīts, bet kaimiņš turpina likt savu atkritumu konteineru uz Jūsu zemes, kā arī veikt citas “riebeklības”, Jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju.

Atbilstoši LAPK 9. pantam administratīvā pārkāpums ir prettiesiska, vainojama (ar nodomu vai aiz neuzmanības izdarīta) darbība vai bezdarbība, kura apdraud valsts vai sabiedrisko kārtību, īpašumu, pilsoņu tiesības un brīvības vai noteikto pārvaldes kārtību un par kuru likumā paredzēta administratīvā atbildība.

LAPK 53.1 pants par prettiesisku darbību vai bezdarbību, kas ierobežo personu tiesības realizēt zemes lietošanas vai zemes īpašuma tiesības, paredz uzlikt naudas sodu personām līdz 140 eiro. Savukārt par zemes robežu ierādīšanu dabā, neievērojot vai pārkāpjot zemes ierīcības projektu, paredzēts naudas sods līdz 350 eiro.

Ja situācija pēc pārrunām ar kaimiņu vai policijas paviesošanās pie kaimiņa nemainās, pašvaldības policiju var saukt atkārtoti.

No jautājuma nav saprotams, kas domāts ar “kaimiņa izstrādātajām riebeklībām”, bet arī par tām vajadzētu pastāstīt pašvaldības policijai, iespējams, tajās varēs konstatēt arī sīko huligānismu. LAPK 167. pants par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu (sīkais huligānisms), paredz naudas soda uzlikšanu no 70 līdz 500 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas