E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19684
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzteikums un iesniegums par bezalgas atvaļinājumu pret paša gribu nav jāraksta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2020
Kristaps

Labdien! Jautājums saistībā ar pēdējā laika notikumiem pasaulē.
Sakarā ar Covid-19 slimības izplatību un globalās pandēmijas izziņošanu darba devējs, kurš darbojas tūrisma nozarē, nolēmis īslaicīgi (uz 1,5 mēnešiem) pārtraukt uzņēmuma darbību.
Darbiniekiem tiek dotas divas iespējas:

1) iesniegums par bezalgas atvaļinājumu (1,5 mēnešus);
2) iesniegums par atbrīvošanu no darba pienākumiem pēc paša vēlēšanās, atsaucoties uz Darba likuma 100. panta 1. daļu. Ar piebildi, ka uzkrātā atvaļinājuma nauda tiks izmaksāta gada laikā.

Abos variantos tiek atņemts iztikas avots. Pirmajā gadījumā – uz nenoteiktu laiku. Otrajā gadījumā – uz diviem mēnešiem, līdz tiek izmaksāts bezdarbnieka pabalsts. Vai šāda rīcība ir likumīga? Vai darbinieks var nepiekrist parakstīt vienu vai otru iesniegumu?
Vai šādos gadījumos nevar izmantot 101. panta 9. daļu, kas dos iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu ātrāk? Vai arī 105. pantu?
Šāda rīcība no darba devēja puses liecina par nevēlēšanos maksāt atlaišanas pabalstu, kas attiektos uz 101. panta 6.–11. punktu.

A
atbild:
25. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā sniegtais situācijas apraksts liecina, ka darba devēja rīcība nav atbilstoša darba attiecību likumdošanā noteiktajam regulējumam.

Darbiniekam nav pienākuma parakstīt iesniegumu, kura saturs neatbilst viņa paša gribai. Darba devējam nav tiesību piespiest darbinieku doties atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas.

Darba devējam nav tiesību uzdot rakstīt darbiniekam iesniegumu par darba līguma laušanu, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu.

Ja darba attiecības tiek izbeigtas, darba devējam visas darbiniekam pienākošās naudas summas ir jāizmaksā darba attiecību pēdējā dienā. Nav pieļaujama neizmantotā atvaļinājuma naudas izmaksa turpmākā gada laikā, jo īpaši – paļaujoties uz mutvārdu solījumiem.

Bezdarbnieka pabalsta izmaksa ar pirmo mēnesi pēc stāšanās Nodarbinātības valsts aģentūras uzskaitē un bezdarbnieka statusa iegūšanas attiecināma uz darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Valsts ir pieņēmusi dažādus lēmumus, kā mazināt Covid-19 radītās sekas, arī sniedzot finansiālu atbalstu krīzes skartajām tautsaimniecības nozarēm, piemēram, slimības lapu apmaksas un dīkstāves pabalstu formā.

Vairāk informācijas lasiet LV portāla publikācijās “Darbinieku un darba devēju attiecības ārkārtējās situācijas laikā”, “Sociālās drošības spilvens Covid-19 krīzes pārvarēšanai”, “Kā valsts apmaksās slimības lapu Covid-19 laikā”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas