E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19628
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Lai iegūtu kooperatīvās sabiedrības biedra tiesības, jākļūst par biedru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2020
Kristīna

Labdien! Es nopirku garāžu no kooperatīva. Garāža ir ierakstīta zemesgrāmatā, zeme pieder citam īpašniekam. Gada maksu es samaksāju (par zemi, elektrību, apsardzi utt.), bet mani grib piespiest iestāties garāžu īpašnieku biedrībā vai parakstīt līgumu. Iestāšanās biedrībā ir maksas pakalpojums, līdz ar to iestāties es negribu. Bet, ja parakstu līgumu, man katru gadu būs jāmaksā vairāk nekā pārējiem garāžu īpašniekiem, jo neesmu kooperatīva biedrs. Vai man obligāti ir kaut kas jāparaksta? Vai es nevaru turpināt maksāt gada maksu kā pārējie biedri un nenoslēgt līgumu, kurā norādītā gada samaksa ir lielāka nekā kooperatīva biedriem?

A
atbild:
09. aprīlī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 1. pantu kooperatīvās sabiedrības ir brīvprātīgas personu apvienības, kuru nolūks ir veicināt biedru kopīgo ekonomisko interešu efektīvu īstenošanu. Proti, iestāšanās sabiedrībā nav obligāta – Jums nav jākļūst par sabiedrības biedru, ja to nevēlaties.

Vienlaikus jānorāda: ja nekļūsiet par kooperatīvās sabiedrības biedru, uz Jums neattieksies sabiedrības statūtos noteiktais biedra naudas lielums. Ja gribat iegūt sabiedrības biedra tiesības un pienākumus, Jums jāiestājas sabiedrībā.

Ja nevēlaties slēgt ar kooperatīvo sabiedrību līgumu, Jums jāņem vērā, ka pienākumam norēķināties par pakalpojumiem, ko saņemat no sabiedrības, ir likumisks pamats – Civillikuma 1. pantā ietvertais labas ticības princips. Civillikuma 866. pants noteic, ka nepieciešamie izdevumi – tādi izdevumi, ar kuriem lietas būtību uztur vai aizsargā no pilnīgas bojāejas, sabrukuma vai izpostījuma, – ir atlīdzināmi katram, kurš tos taisījis, izņemot personu, kas lietu dabūjusi noziedzīgā ceļā.

Lai domstarpības par atlīdzināmo izdevumu apmēru nav jārisina tiesas ceļā, Jums ar kooperatīvo sabiedrību būtu vēlams panākt abpusēji pieņemamu vienošanos.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas