E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19602
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai namu apsaimniekotājs ir tiesīgs piedzīt svešu parādu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
Lilija

Pašvaldības izsolē par 1400 eiro iegādājos īpašumā dzīvokli divu dzīvokļu mājā. Šis dzīvoklis atzīts par dzīvošanai nederīgu. Man ir 443/609 kopīpašuma domājamās daļas. Jau pirmajā mēnesī saņēmu rēķinu, ka ir parāds 1875,65 eiro. Izsolē es netiku informēta par parāda apgrūtinājumu. Vai namu apsaimniekotājs ir tiesīgs piedzīt no manis svešu parādu, par kuru es nebiju informēta līdz pirmā apsaimniekošanas rēķina saņemšanai? Apkārtne pie mājas ir atkritumu krātuve, un dzīvoklis nav apdzīvojams. Nekāda apsaimniekošana tur nav veikta. Pērkot dzīvokli, es biju apņēmības pilna visu savest kārtībā. Pieslēdzu elektrības apgādi, šobrīd interesējos par ūdens apgādes pieslēgšanu. Jau esmu sākusi dzīvokļa kapitālo remontu: tiek mainītas sienas, grīda, logi, elektroinstalācija, pārbūvēta apkure utt. Es apzinīgi maksāju apsaimniekošanas maksu, bet tā tiek novirzīta sveša parāda dzēšanai. Manuprāt, tas nav likumīgi.

A
atbild:
02. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Lai precīzi sniegtu situācijas juridisko novērtējumu, būtu nepieciešama papildu informācija par īpašuma formu (dzīvokļa īpašums vai domājamās daļas, domājamās daļas ar noteiktu lietošanas kārtību). Tomēr, atbildot vispārīgi, pienākuma segt iepriekšējā īpašnieka parādus jaunajam īpašniekam nav, ja vien īpašums nav bijis apgrūtināts ar reālnastu (Civillikuma 1260. pants: “Reālnasta ir uz nekustamu īpašumu gulošs pastāvīgs pienākums atkārtoti dot noteiktus izpildījumus naudā, graudā vai klaušās.”), kad saskaņā ar Civillikuma 1261. panta noteikumiem pienākums nest uz nekustamu īpašumu gulošu reālnastu jau ar pašu iegūšanu pāriet uz katru šā nekustamā īpašuma ieguvēju. Tā ka Jums segt parādu nav vajadzīgs noteikti uzņemties.

Dzīvokļa īpašuma likuma 9. panta 1. daļā noteikti dzīvokļa īpašnieka pienākumi, tai skaitā: segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā; norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana); maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes. Savukārt šī paša likuma 9. panta 2. daļas noteikumi paredz, ka pienākums norēķināties par šā panta pirmās daļas iepriekš norādītajiem maksājumiem izsolē iegūta dzīvokļa īpašuma ieguvējam ir ar dienu, kad stājies spēkā tiesas nolēmums par izsoles akta apstiprināšanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas