E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19550
Lasīšanai: 6 minūtes

Kādi dokumenti vajadzīgi, lai atgrieztos Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Rita

Labdien! Man 02.04. būs 62 gadi. Šobrīd atrodos Lielbritānijā, bet jau no darba atbrīvojos ar domu atgriezties Latvijā. Kādus dokumentus man nepieciešams nokārtot šeit, lai pēc tam nebūtu pārsteigumu, ka kaut kas nav izdarīts? Loģiski, ka darbu un īrētu dzīvokli (diemžēl personīgā nav) neatradīšu nākamajā dienā pēc atgriešanās. Paldies!

A
atbild:
26. martā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde norāda: ja persona ir Latvijas pilsone, Latvijas nepilsone vai ārzemniece ar uzturēšanās atļauju Latvijā, tad pēc atgriešanās Latvijā mēneša laikā jādeklarē sava dzīvesvietas adrese.

Personai, kura ir strādājusi Apvienotajā Karalistē, pārtraucot darba attiecības, ir jāvēršas Apvienotās Karalistes kompetentajā iestādē (Pensions Directorate (International Group), JBES TC109, adrese: The Pension Service 11, Mail Handling Site A, Wolverhampton, WV98 1LW) un jāpieprasa bezdarbnieka pabalsts. Saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 64. pantu persona, kurai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalsta saņemšanu (ir piešķirts bezdarbnieka pabalsts), var doties darba meklējumos uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti, saglabājot tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu 3 mēnešus, kā arī šis periods var tikt pagarināts uz laiku līdz 6 mēnešiem. Sakarā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un saskaņā ar Izstāšanās līgumu Regula Nr. 883/2004 turpinās attiekties uz Apvienoto Karalisti līdz 31.12.2020.

Ja persona, kura ir strādājusi Apvienotajā Karalistē un kurai ir piešķirts bezdarbnieka pabalsts, izlemj atgriezties Latvijā un meklēt darbu šeit, tad viņai pirms izbraukšanas no Apvienotās Karalistes ir jānokārto šādas formalitātes:

1) personai jābūt reģistrētai Apvienotās Karalistes nodarbinātības dienestā vismaz četras nedēļas (ir iespējami izņēmumi);

2) personai Apvienotās Karalistes kompetentajai iestādei ir jāpieprasa dokuments U2 “Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana”. Minētais dokuments apstiprinās personas tiesības dokumentā norādītajā periodā turpināt saņemt Apvienotās Karalistes piešķirto bezdarbnieka pabalstu, meklējot darbu Latvijā (bezdarbnieka pabalsta eksports).

Lai varētu turpināt saņemt Apvienotās Karalistes bezdarbnieka pabalstu (eksportu), personai, ierodoties Latvijā, jānokārto šādas formalitātes:

  • 7 dienu laikā no izbraukšanas dienas jāreģistrējas Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), uzrādot Apvienotās Karalistes izsniegto U2 dokumentu;
  • jāpilda visi NVA noteiktie bezdarbnieka pienākumi.

Ja personai U2 dokuments ir izsniegts uz 3 mēnešiem un persona šajā periodā nav atradusi darbu, viņa var vērsties Apvienotās Karalistes kompetentajā iestādē un lūgt pagarināt šo termiņu līdz 6 mēnešiem. Par kārtību, kādā jāpieprasa U2 dokumenta pagarinājums, personai pirms izbraukšanas no Apvienotās Karalistes ir jānoskaidro kompetentajā iestādē.

Bezdarbnieka pabalstu U2 dokumentā norādītajā periodā turpinās izmaksāt Apvienotās Karalistes kompetentā iestāde, ja persona būs pildījusi visus iepriekš minētos pienākumus un nebūs iestājušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu bezdarbnieka pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

Vienlaikus iesakām personai pirms izbraukšanas no Apvienotās Karalistes pieprasīt kompetentajai iestādei izdot arī U1 dokumentu “Periodi, kas jāņem vērā, lai izmaksātu bezdarbnieka pabalstus”, kurā būs norādīti visi Apvienotajā Karalistē uzkrātie apdrošināšanas periodi bezdarba gadījumam.

Ņemot vērā Latvijā un citās valstīs izsludināto ārkārtas situāciju Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai, personai laikus vajadzētu sazināties ar Apvienotās Karalistes kompetento iestādi attiecībā uz U2 dokumenta saņemšanas iespēju, kā arī sazināties ar Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūru par reģistrēšanos bezdarbnieka statusā un darba meklēšanas iespējām Latvijā.

Papildu informāciju var bezdarbnieka pabalsta eksportu var iegūt VSAA mājaslapā.

Informāciju par bezdarbnieka statusa iegūšanu un darba meklēšanu var iegūt NVA mājaslapā.

Līdz breksita pārejas perioda beigām, t. i., līdz 2020. gada 31. decembrim, piešķirot un izmaksājot pakalpojumus gadījumos, kas saistīti ar Apvienoto Karalisti, turpinās piemērot Regulas Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu nosacījumus. Tas nozīmē: vēršoties VSAA un pieprasot Latvijas un/vai Apvienotās karalistes  pensiju, personai būs jāaizpilda speciāla veidlapa, kurā jānorāda visi uzkrātie periodi Apvienotajā Karalistē, dzīvesvietas adrese Apvienotajā Karalistē, kā arī identifikācijas numurs. Pēc tam VSAA veiks nepieciešamo informācijas apmaiņu ar Apvienotās Karalistes  kompetento iestādi, lai iegūtu informāciju par personai apstiprinātajiem apdrošināšanas periodiem Apvienotajā Karalistē.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests informē: atgriežoties Latvijā pēc ilgstošas prombūtnes, cilvēkam būtu jāņem vērā šādi jautājumi:

  • nodokļu rezidences statusa izmaiņas – ar dzīvesvietas maiņu mainās arī nodokļu rezidence. Cilvēks uzskatāms par Latvijas rezidentu ar brīdi, kad Latvijā deklarēta dzīvesvieta vai uzturēšanās Latvijā ir ilgāka par 183 dienām 12 mēnešu periodā. Atcerēties, ka par izmaiņām savā nodokļu rezidences statusā būtu lietderīgi informēt gan Apvienotās Karalistes, gan Latvijas nodokļu administrāciju;
  • mantiskā stāvokļa deklarācijas iesniegšanas (iespējams) pienākums – kļūstot par Latvijas rezidentu un gadījumā, ja ir atbilstība kādam no noteiktajiem kritērijiem, var rasties pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju no 1. marta līdz 1. jūnijam nākamajā kalendāra gadā pēc tā gada, kurā kļuvāt par Latvijas rezidenti.

Ja pēc atgriešanās Latvijā un pēc Latvijas rezidenta statusa iegūšanas cilvēks saņem ienākumus no ārvalstīm (šajā gadījumā – no Apvienotās Karalistes), tad šo ienākumu būs nepieciešams deklarēt arī Latvijā.

Personificētas informācijas iegūšanai par ienākumu deklarēšanu un nodokļu jautājumiem iesakām vērsties Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā, autorizējoties, piemēram, ar Latvijā reģistrētas bankas internetbanku vai elektronisko parakstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas