E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19485
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai jāatmaksā atvaļinājuma pabalsts, ja darba attiecības tiek pārtrauktas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Raimonda

Labdien! Es strādāju valsts iestādē. Reizi gadā ņemot atvaļinājumu (vismaz 14 dienas), es saņemu atvaļinājuma pabalstu. Ja es izņemu ikgadējo atvaļinājumu avansā, saņemu atvaļinājuma pabalstu un pēc kāda laika pārtraucu darba attiecības, tad man ir jāsamaksā atvaļinājuma nauda par nenostrādāto periodu. Bet vai man ir jāatmaksā arī atvaļinājuma pabalsts?

A
atbild:
27. martā, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta septītā daļa noteic, ka amatpersonām (darbiniekiem) piemērojamas darba tiesiskās attiecības, amata tiesiskās attiecības vai dienesta gaitu regulējošu normatīvo aktu normas tiktāl, ciktāl to nenosaka šis likums. Ņemot vērā, ka atlīdzības likums nenosaka ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām, tad šajā jautājumā piemērojamas Darba likuma normas. 

Darba likuma 78. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām, var izdarīt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atprasītu izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja darbinieku atlaiž no darba pirms tā darba gada beigām, par kuru viņš jau saņēmis atvaļinājumu, izņemot gadījumu, kad darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 9. vai 10. punktu. Savukārt Darba likuma 80. pants nosaka no darba samaksas izdarāmo ieturējumu ierobežojumus. 

Nedz Darba likumā, nedz Atlīdzības likumā nav noteikts, vai iestāde var atprasīt personai izmaksāto atvaļinājuma pabalstu. Atbilstoši Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 8. punktam atvaļinājuma pabalsta piešķiršanas kārtību institūcija paredz savos iekšējos normatīvajos aktos, arī ņemot vērā nodarbinātības ilgumu valsts vai pašvaldības institūcijā, darba izpildes rezultātus un citus valsts vai pašvaldības institūcijas noteiktos kritērijus.

Tādēļ, ja institūcijas iekšējā normatīvajā aktā tas ir paredzēts, tad, izbeidzoties nodarbinātības attiecībām, atvaļinājuma pabalsts ir jāatmaksā proporcionāli nenostrādātajam laikam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas