E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19455
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja fiziskās personas maksātnespējas procesu nepasludina, depozītu atmaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Arturs

Jautājums par fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšanu. Ja es pareizi sapratu, tad var rasties situācija, kurā es iemaksāšu depozītu un valsts nodevu (ap 930 eiro) un tiesa var nepasludināt manu FPMNP uzsākšanu. Vai šajā gadījuma depozīts tiks zaudēts?

A
atbild:
10. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 129. panta ceturtajai daļai, ja fiziskās personas maksātnespējas process netiek pasludināts, depozīts atmaksājams fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam.

Vienlaikus pieteikuma iesniedzējam pašam jāiesniedz iesniegums Maksātnespējas kontroles dienestam (MKD), kas mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņems lēmumu. Depozīta izmaksa fiziskās personas maksātnespējas procesā noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 88 “Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā depozītu juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesā”.

Minēto MK noteikumu 25. punkts paredz, ka Maksātnespējas kontroles dienests, pamatojoties uz fiziskās personas iesniegumu (MK noteikumu 1. pielikums), mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par depozīta izmaksu šādos gadījumos:

  • stājies spēkā tiesas nolēmums par fiziskās personas maksātnespējas procesa lietas izbeigšanu, ja fiziskās personas maksātnespējas process netiek pasludināts;
  • stājies spēkā tiesas lēmums par maksātnespējas procesa pieteikuma atstāšanu bez virzības, ir beidzies norādīto trūkumu novēršanas termiņš, un tie nav novērsti;
  • stājies spēkā tiesas lēmums par atteikšanos pieņemt maksātnespējas procesa pieteikumu.

Proti, iesniegums fiziskai personai jāiesniedz Maksātnespējas kontroles dienestā pēc iepriekš minēto gadījumu iestāšanās.

Pēc lēmuma pieņemšanas Maksātnespējas kontroles dienests 15 dienu laikā pārskaita depozītu fiziskai personai uz iesniegumā norādīto kontu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas