E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19412
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Personai ir pienākums paziņot par izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
P

Labdien! Latvijā noslēgta laulība starp Latvijas un Krievijas pilsoņiem tika šķirta tiesā Krievijā. Kas nepieciešams, lai varētu aktualizēt personas datus Latvijas iedzīvotāju reģistrā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
17. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” (turpmāk tekstā – MK noteikumi) Latvijas pilsoņa pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem un personām, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, kas izdarītas ārvalsts institūcijās (piemēram, par laulības noslēgšanu, laulības šķiršanu, vārda vai uzvārda maiņu, bērna dzimšanu u. tml.).

Ziņas sniedzamas 30 dienu laikā pēc Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu maiņas vai pēc tam, kad attiecīgās ziņas personai kļuvušas zināmas.

Jums jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas vēstniecībā Krievijā jāiesniedz šādi dokumenti:

  • iesniegums ar lūgumu aktualizēt reģistrā ziņas par laulības šķiršanu;
  • personu apliecinošs dokuments (pase, personas apliecība);
  • dokuments, kas apliecina Krievijas institūcijā reģistrēto laulības šķiršanas faktu.

Saskaņā ar MK noteikumu 34. punktu persona, kuras laulība ārvalstī šķirta vai atzīta par neesošu, iesniedz PMLP iesniegumu (paraugs atrodams MK noteikumu 27. pielikumā) ar lūgumu aktualizēt reģistrā ziņas par laulības šķiršanu vai atzīšanu par neesošu un iesniegumā norāda uzvārdu pēc laulības šķiršanas vai atzīšanas par neesošu, ja iesniegumam pievienotajā laulības šķiršanu vai atzīšanu par neesošu apliecinošajā dokumentā nav norādīts personas uzvārds pēc laulības šķiršanas vai atzīšanas par neesošu.

Krievijas institūcijas izsniegtajam dokumentam jābūt tulkotam latviešu valodā (izņemot, ja tas tiek iesniegts Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs vai nosūtīts pa pastu no ārvalstīm) un legalizētam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Sīkāku informāciju par dokumentu legalizāciju var atrast šeit.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā informāciju var iegūt rakstot uz e-pastu: pskn@pmlp.gov.lv vai arī darba dienās zvanot pa tālruni +371 67209400.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas