E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19358
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību izmantot IIN neapliekamo ienākumu un atvieglojumus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2020
Andris

Labdien! “Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju Jūs esat mikrouzņēmuma darbinieks, līdz ar to Jūs nedrīkstat norādīt galveno ienākuma gūšanas vietu”. Kāds likums attiecas uz šo apgalvojumu? Ko es neiegūstu, neiesniedzot nodokļu grāmatiņu? Kas notiktu, ja es iesniegtu nodokļu grāmatiņu, kaut arī nedrīkstu to darīt? Nospiežot “iesniegt grāmatiņu”, es varu izvēlēties šo sabiedrību ar ierobežotu atbildību: kāpēc es varu izvēlēties opciju “izvēlēties”, vai tas nav pretrunā ar iepriekš minēto? Jautāju šo, jo esmu pašnodarbināta persona, kā arī strādāju sabiedrībā ar ierobežotu atbildību.

A
atbild:
24. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību iesniegt algas nodokļa grāmatiņu nevienā ienākumu gūšanas vietā, arī tajā, kas nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā.

Mikrouzņēmuma darbiniekam Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) algas nodokļa grāmatiņas sadaļā “Galvenā ienākuma gūšanas vieta” spiedpoga “Iesniegt” ir neaktīva. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 6. pantā noteikts: mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību iesniegt grāmatiņu ienākuma gūšanas vietā.

Mikrouzņēmumu nodoklis ir īpašs ar to, ka tas tiek maksāts no apgrozījuma (15%) un darbinieka algu neapliek ar nodokļiem. Tā kā mikrouzņēmumu nodoklis ir daudz vieglāks (kopumā mazāks) par algas nodokļiem vispārējā nodokļu režīmā (IIN – 20% un 23%, un 31,4%; valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 35,09%), mikrouzņēmuma darbiniekiem ir noteikti ierobežojumi.

Piemēram, ja mikrouzņēmumā alga noteikta 720 eiro mēnesī, tad tik darbinieks arī saņem. Savukārt uzņēmumā, kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus, lai darbiniekam samaksātu neto algo 720 eiro, viņam jānosaka bruto alga 985 eiro, no kuras darbinieks samaksā 167 eiro iedzīvotāju ienākuma nodokli un 108 eiro sociālās iemaksas. Turklāt darba ņēmējs arī samaksā savu sociālo iemaksu daļu par darbinieku – 237 eiro.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic, ka mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību uz neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumiem par apgādājamiem arī pie darba devēja, kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas