E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19355
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesāšanās izdevumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2020
Oksana

Labdien! Namu pārvaldei “DzīKS Purvciems” 2020. gada janvārī biju parādā 800 eiro par komunālajiem pakalpojumiem. 24.01.20. zvanīju namu pārvaldei, ka esmu veikusi maksājumu. Grāmatvedība teica, ka ir jau iesniegta prasība tiesā par parāda piedziņu un man esot nosūtīta ierakstīta vēstule par šo jautājumu, bet, tā kā pastā nebiju, vajadzēs maksāt valsts nodevu, lietas izskatīšanas izdevumus (5,47 eiro), izdevumus par pierādījumu iegūšanu (1,85 eiro) un advokāta palīdzību (314,60 eiro). Tādas naudas man nav. Dzīvoklis pieder bankai. Šobrīd esmu bez darba. Lūdzu, iesakiet, kā man rīkoties. Paldies!

A
atbild:
17. februārī, 2020

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 33. pantu tiesāšanās izdevumi (1) ir tiesas izdevumi un ar lietas vešanu saistītie izdevumi.

(2) Tiesas izdevumi ir:

1) valsts nodeva;

2) kancelejas nodeva;

3) ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi.

(3) Ar lietas vešanu saistītie izdevumi ir:

1) izdevumi par advokāta palīdzību;

2) izdevumi sakarā ar ierašanos uz tiesas sēdēm;

3) ar pierādījumu savākšanu saistītie izdevumi;

4) izdevumi par valsts nodrošināto juridisko palīdzību;

5) izdevumi par tulka palīdzību tiesas sēdē.

Ja atbildētājs ir apmierinājis prasību pēc prasības celšanas tiesā, tad prasītājs var lūgt tiesu piedzīt no atbildētāja par labu prasītajam tiesāšanās izdevumus (Civilprocesa likuma 41. panta 2. daļa).

Ja Jūs jau esat nomaksājusi pamatparādu, Jums ir tiesības lūgt prasītāju slēgt vienošanos par tiesāšanās izdevumu atmaksas kārtību, sadalot maksājumus noteiktos termiņos. Bez minētā šādas pašas tiesības Jūs esat tiesīga realizēt, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 206. pantu, t. i., tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas