E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19320
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Ja mātei un meitai atšķirīgi uzvārdi un abas plāno doties uz Lielbritāniju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2020
Vita

Labvakar! Vēlos kopā ar meitu doties nedēļu ilgā ceļojumā uz Lielbritāniju. Meitai ir viņas tēva uzvārds, man viņa ir ierakstīta pasē. Vai ir jānokārto notariāli apstiprināta vecāku atļauja, lai es kopā ar viņu drīkstētu doties ceļojumā? Cik šāda atļauja maksā, un vai tai ir jābūt sastādītai un tulkotai divās valodās – latviešu un angļu – vai tikai angliski?

A
atbild:
09. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Jānis Skrastiņš, priekšsēdētājs
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Liene Krīvena, komunikācijas vadītāja

Atbilstoši Ārlietu ministrijas (ĀM) publiski sniegtajai informācijai, ceļojot uz Lielbritāniju, bērni šobrīd var šķērsot Latvijas robežu ar derīgu pasi vai personas apliecību un bez papildus dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni vai ar pavadoni. Arī Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš skaidro, ka persona, kas ir Latvijas valstspiederīgais, kopā ar savu meitu var doties ceļojumā bez otra vecāka atļaujas.

Proti, Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu” 7. punkts paredz: “Ja bērns, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, izceļo no valsts vecāka pavadībā, jāuzrāda šādi dokumenti:

  • tā vecāka ceļošanas dokuments ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.”

Respektīvi, no Latvijas puses nosacījumi bērna ceļošanai uz Apvienoto Karalisti (AK) nav mainīti un, lai šķērsotu Latvijas robežu, nepieciešama derīgu pase vai personas apliecība bez papildus dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni, ar pavadoni, vecākiem vai vienu no vecākiem.

Taču ĀM mājaslapā skaidrots, ka AK robežsardze var lūgt uzrādīt dokumentus, kuri apliecina radniecību, it īpaši gadījumā, ja vecākam un bērnam ir atšķirīgi uzvārdi. Saskaņā ar publiski pieejamo AK robežsardzes informāciju radniecību var pierādīt dzimšanas apliecība un laulības/laulības šķiršanas apliecība (ja vecākam un bērnam ir atšķirīgi uzvārdi).

Oficiālā informācija par nepilngadīgo ieceļošanu AK ir atrodama AK valdības mājaslapā.

Pirms plānotā ceļojuma vecākiem vienmēr ieteicams sazināties ar transporta kompāniju, kuras pakalpojumus plānots izmantot, un pārliecināties, vai arī tā nav noteikusi kādas papildu prasības saistībā ar bērnu ceļošanu.

Par ieceļošanas nosacījumiem AK visprecīzāko informāciju Jums var sniegt pārstāvji no AK vēstniecības Latvijā. Kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Savukārt, lai veiktu tulkojumu dzimšanas apliecībai un laulības/laulības šķiršanas apliecībai, jāvēršas:

  • tulkošanas birojā (izmaksas dažādos birojos var atšķirties) un pēc tam pie zvērināta notāra, kas apliecinās paraksta īstumu personai, kas dokumentu tulkojusi (paraksta īstuma apliecināšanas izmaksas aptuveni ir 30 eiro par katru dokumentu);
  • pie kāda zvērinātā notāra, kurš prot angļu valodu (valodas, kādas pārvalda zvērināti notāri, var meklēt Latvijas Zvērinātu notāru padomes mājaslapā) un šādā gadījumā apliecinās pašu tulkojumu (tulkošanas un tās apliecināšanas izmaksas aptuveni ir 40 eiro par vienu lapu).

Latvijas Zvērinātu notāru padomes komunikācijas vadītāja Liene Krīvena vērš uzmanību, ka iepriekš norādītās izmaksas par notāra sniegtajiem pakalpojumiem ir aptuvenas, jo katrā atsevišķā gadījumā var pastāvēt kādas nianses vai apstākļi, kas izmaksas padara citādākas.

UZZIŅAI

Saistībā ar breksitu jeb AK izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) ĀM mājaslapā papildus norādīts:

  • AK valdība paziņojusi, ka arī turpmāk ES, arī Latvijas, pilsoņi, uz Lielbritāniju varēs doties bez vīzas, ja ceļojuma mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms (līdz 3 mēnešiem);
  • Plānots, ka 2021. gada 1. janvārī spēkā stāsies jaunā AK imigrācijas sistēma, kas, iespējams, paredzēs arī jaunas ieceļošanas prasības;

No 2021. gada Lielbritānija plāno ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu noteikt pases, līdz ar to AM iesaka jau šobrīd, ceļojot uz Lielbritāniju, līdzi ņemt pasi, nevis ID karti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas