E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19237
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
5
21
5
21

Smēķēt savā dzīvoklī nav aizliegts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Dace

Labdien! Vēlējos jautāt, vai ir kāds likumisks veids, kā cīnīties pret smēķēšanu daudzdzīvokļu mājā. Esmu stāvoklī. Manā ģimenē neviens nesmēķē, bet mūsu mājā ir problēmas ar ventilācijas sistēmām un, ja kāds iedzīvotājs smēķē savā dzīvoklī, mūsu dzīvoklis caur ventilācijas lūkām piepildās ar piesmēķēto gaisu. Neko daudz par ventilācijas sistēmām nesaprotu un nezinu, no kura dzīvokļa tas nāk. Runāju ar mājas vecāko par šo jautājumu, bet viņš apgalvo, ka ventilācijas ir vecas un bojātas, un iesaka tikai lūgt kaimiņiem, lai nesmēķē savās telpās. Es ļoti uztraucos par savu vēl nedzimušo mazuli un to, kā viņš pēc piedzimšanas gulēs šādās telpās. Tāpēc vēlējos noskaidrot, vai tiešām nav kāda veida, kā meklēt palīdzību šādā situācijā. Vai tiešām šeit neko nevar mums palīdzēt, ja ventilācija ir bojāta, bet kaimiņi savā dzīvoklī var darīt, ko grib, un uz lūgumu nesmēķēt viņi var arī nereaģēt? Turklāt es pat nezinu, cik dzīvokļu man būtu jāizstaigā un jāveic izmeklēšana, kur kas smēķē vai nesmēķē. Grūtniecības beigās man tas arī nav vienkārši. Ja tomēr ir kāds veids, kā cīnīties pret piesmēķēto gaisu, kur man vērsties pēc palīdzības? Vai rakstīt kādu iesniegumu? Paldies par jebkuru atbildi!

A
atbild:
07. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesiskas iespējas aizliegt daudzdzīvokļu mājas iemītniekiem smēķēt savos dzīvokļos ir ierobežotas. Proti, vietas, kur ir aizliegts smēķēt, ir uzskaitītas Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma (Tabakas aprites likums) 10. panta otrajā daļā. Piemēram, smēķēt ir aizliegts bērna un grūtnieces klātbūtnē, daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās. Tāpat smēķēt nav atļauts uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst. Tomēr šajā likuma pantā nav iekļauti atsevišķi dzīvokļi. Gluži otrādi, šī panta otrās daļas 9. punktā atradīsiet šādu formulējumu – smēķēt ir aizliegts “publiskās ēkās, būvēs un publiskās telpās. Šis aizliegums neattiecas uz publiskās ēkās esošajiem dzīvokļiem”. Lai gan daudzīvokļu ēka nav publiska ēka, tomēr Tabakas aprites likumā neatradīsiet aizliegumu smēķēt personīgajā dzīvoklī, ar noteikumu, ka šajā dzīvoklī neatrodas bērns vai grūtniece.

Tādējādi, patiešām, šis jautājums ir jārisina, personīgi vēršoties pie konkrētajiem mājas iemītniekiem, kuri smēķē, lūdzot iekštelpās nesmēķēt, vai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē jāvienojas par ventilācijas sistēmu atjaunošanu, vai jāmeklē cita, veselībai draudzīgāka dzīvesvieta.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas