E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23144
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Parādi Norvēģijā un maksātnespējas procesa ierosināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2021
Anna

Labdien! Man ir sasāpējusies problēma. Ārzemēs (Norvēģijā) ir lieli parādi, un tur es vairs neesmu trešo gadu. Vai ir iespējams ierosināt maksātnespēju ārzemēs? Un kas par to būs?

A
atbild:
31. maijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Aiga Balcere, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Ja maksātnespējas procesu vēlas uzsākt Norvēģijā, tad jāņem vērā, ka tas noris atbilstoši Norvēģijas likumdošanai un Maksātnespējas kontroles dienests atbilstoši savai kompetencei nevar sniegt plašāku informāciju. Līdz ar to jums ir jāvēršas Norvēģijas kompetentajās institūcijās ar šāda veida jautājumu.

Vienlaikus norādāms, ka saskaņā ar Eiropas Savienības regulas noteikumiem[1] maksātnespējas process, kas uzsākts vienā dalībvalstī, dzēš parādus arī pret kreditoriem, kas atrodas vai dzīvo citā Eiropas Savienības dalībvalstī, līdz ar to Latvijā uzsāktā maksātnespējas procesā ir iespējams dzēst arī citā Eiropas Savienības dalībvalstī radušos parādus saskaņā ar Latvijas likumdošanu. Saskaņā ar Eiropas Savienības pārrobežu regulas noteikumiem nolēmumam, ar ko sāk galveno maksātnespējas procedūru, bez turpmākām formalitātēm ir tādas pašas sekas visās citās dalībvalstīs kā procedūras sākšanas valstī. Tas nozīmē, ka Latvijas tiesas lēmumam ir juridisks spēks jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Tajā pašā laikā minētās regulas noteikumi paredz, ka regula neattiecas uz valsts maksātnespējas procedūrām, kas nav uzskaitītas tās A pielikumā. Ņemot vērā, ka Norvēģija nav Eiropas Savienības dalībvalsts, uz to nav attiecināma pārrobežu regula. Līdz ar to norādāms, ka Latvijā pasludinātā fiziskās personas maksātnespējas procesā nevarēs dzēst parādus Norvēģijā.

Tāpat Latviju un Norvēģiju nesaista ne daudzpusējs, ne divpusējs starptautiskais līgums, kur tiktu regulēti ar pārrobežu maksātnespēju saistītie aspekti. Līdz ar to Norvēģijā pasludinātā nolēmuma par fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanu atzīšanai un izpildīšanai Latvijā jāpiemēro Civilprocesa likuma F daļas (Starptautiskais civilprocess) noteikumi. Saskaņā ar šiem noteikumiem ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanas un izpildes pamats ir noteiktā procesuālā kārtībā sastādīts un iesniegts pieteikums. Pieteikuma iesniegšanas kārtība un tam pievienojamie dokumenti noteikti Civilprocesa likuma 638. pantā.

[1] Padomes 2000. gada 29. maija Regula Nr. 1346/2000 par maksātnespējas procedūrām. Maksātnespējas procedūrām, kas uzsāktas pēc 2017. gada 26. jūnija, ir piemērojama Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 20. maija Regula Nr. 2015/848.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas