E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19231
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai sacensību norisi drīkst fiksēt video

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Treneris

Vai treneris ir tiesīgs sacensībās filmēt spēles epizodes? Vai ir kādam jāprasa atļauja, piemēram, ja runa ir par tenisa spēli, kurā piedalās nepilngadīgi bērni? Vai treneri var sodīt?

A
atbild:
10. februārī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā līdzīgi kā citās Eiropas Savienības valstīs reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Datu apstrādes pamatprincipi ir noteikti regulas 5. pantā, savukārt apstrādes tiesiskie pamati – 6. pantā.

Ņemot vērā uzdoto jautājumu, videofiksācija notiek sacensību laikā. Sākumā jāvērtē, vai minētās sacensības ir publisks vai slēgts pasākums. Katrā ziņā pirms videofiksācijas veikšanas ir jāpārliecinās par šādu darbību tiesiskumu, t. i., vai sacensību organizētājs nav noteicis noteiktus ierobežojumus šādai datu apstrādei (piemēram, uzstādītas zīmes par foto un video fiksācijas aizliegumu).

Ņemot vērā, ka sacensībās piedalās nepilngadīgas personas, sacensību organizatoram ir jāparedz foto un video fiksācijas tiesiskie priekšnosacījumi (kas, kad un kādos apstākļos drīkst veikt datu apstrādi sacensību laikā, kādam nolūkam un kur šie dati tiks izmantoti). Tādējādi sacensību organizatoram šāda veida datu apstrāde (foto un video fiksācija) būtu jāparedz sacensību organizēšanas un piedalīšanās noteikumos (attiecībā uz dalībniekiem), kā arī noteikumi un ierobežojumi jāpublisko pirms ieejas sacensību norises vietā.

Ja šādas aizliegums nav noteikts, tad nākamais, kas jāvērtē personai, kura veic datu apstādi, ir datu apstrādes mērķis, t. i., kādām vajadzībām šāda videofiksācija tiek veikta. Ja datu apstrāde ir veikta personīgajām mājsaimniecības vajadzībām (publiska pasākuma ietvaros), šāda datu apstrāde nav aizliegta: to regula neregulē.

Savukārt, ja datu apstrāde (videofiksācija) tiek veikta citam mērķim (piemēram, pēcspēles kļūdu analīzei u. tml.), tad šāda apstrāde (atļauja datu apstrādei) būtu jāsaņem no nepilngadīgo personu vecākiem vai sacensību organizatoriem (atkarībā no sacensību organizēšanas noteikumos paredzētā).

Personu (treneri) var saukt pie atbildības saskaņā ar regulas nosacījumiem par nelikumīgi veiktu datu apstrādi (regulas 83. pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas