E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19194
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Kā tiks noteikta paternitāte, ja bērna māte ir laulībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
Zanda

Labdien! Sieviete pirms 9 gadiem ārvalstīs apprecējās ar citas tautības vīrieti. Atgriezusies Latvijā, viņa uzsāka kopdzīvi ar citu vīrieti. Attiecības izjuka, bet sieviete pēkšņi paziņoja, ka ir stāvoklī no vīrieša, ar kuru kopā dzīvoja Latvijā. Tagad viņa pieprasa, lai vīrietis bērnu atzīst par savu labprātīgi un maksā uzturlīdzekļus. Kā rīkoties šādā situācijā, jo nav zināms, vai šī sieviete ir šķīrušies no vīra un, ja nav, vai Latvijas iestādes ir informējusi par savu laulību. Vai ir iespējams to redzēt, aizejot uz dzimtsarakstu nodaļu reģistrēt bērnu? Bērnam tagad ir gads. Lasīju, ka līdz bērna divu gadu vecumam var apstrīdēt paternitāti. Vai tas notiek bez tiesas iejaukšanās? Nesaprotu pēc rakstītā likumā. Paldies!

A
atbild:
07. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 146. panta otrajai daļai par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Tas nozīmē, ka gadījumā, ja sieviete joprojām ir laulībā ar citu vīrieti, tad, reģistrējot bērna dzimšanas reģistrā, kā tēvs pēc paternitātes pieņēmuma automātiski tiks ierakstīts bērna mātes laulātais.

Civillikums paredz tikai vienu iespēju, kā šādā situācijā bērna dzimšanas apliecībā ierakstīt bioloģisko tēvu, kurš nav bērna mātes laulātais: trīspusējā paternitātes atzīšana. 

Proti, paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta Civillikuma 155. panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā. Tā ir šāda: reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes laulātais un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju parakstu īstums. To sauc par trīspusēju paternitātes atzīšanu. Šo procedūru nedrīkst atlikt, jo trīspusēji atzīt paternitāti iespējams tikai vienreiz: situācijā, kad tiek reģistrēta bērna piedzimšana. Vēlāk tas nebūs iespējams.

Tātad, ja bērna māte ir joprojām laulāta ar citu vīrieti un viņa nevēlas, ka šis vīrietis tiktu reģistrēts kā bērna tēvs, viņai ir nekavējoties jālūdz laulāto izsniegt attiecīgu pilnvaru. Pirms tam būtu ieteicams sazināties ar dzimtsarakstu nodaļu, lai noskaidrotu, kāda pilnvara būtu nepieciešama. Ja sieviete nezina, vai viņas laulība ir šķirta, viņa šo informāciju var pārbaudīt portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “Mani dati Iedzīvotāju reģistrā”.

Ja paternitāte netiks atzīta trīspusēji, dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs tiks ierakstīts bērna mātes laulātais (protams, ja bērna māte ir laulībā). Tādā gadījumā paternitātes pieņēmumu būs iespējams apstrīdēt tikai tiesā divu gadu laikā no brīža, kad bērna māte vai viņas vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Ja bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas un to ir iespējams pierādīt, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna bioloģiskajam tēvam. To paredz Civillikuma 149. pants

Plašāks izklāsts par to, kādos gadījumos var un kādos nevar apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, ir atrodams LV portāla skaidrojumā “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš”.

Savukārt, ja bērna mātes laulība ir šķirta, paternitāti varēs noteikt brīvprātīgi. Paternitāti atzīst ar kopīgu iesniegumu, kuru dzimtsarakstu nodaļai iesniedz abi bioloģiskie vecāki.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas