E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19066
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Inese

Labdien! Situācija ir šāda: bioloģiskajiem vecākiem tika atņemtas aizgādības tiesības, kamēr bērns bija nepilngadīgs. Līdz pilngadībai bērnam tika iecelts aizbildnis. Pēc pilngadības sasniegšanas aizbildnis tika atlaists, līdz ar to bērns oficiāli skaitās pilngadību sasniedzis bērns, kas palicis bez vecāku gādības. Aizbildnis pilnībā uzturēja šo bērnu. Bērns nav invalīds. Šajā situācijā bērns ir mazmeita aizbildnim. Aizbildnis nomira pēc bērna pilngadības sasniegšanas. Saskaņā ar attiecīgās institūcijas sniegto informāciju vecāki ir darbspējīgi. Mazmeita nav sasniegusi 24 gadu vecumu un studē augstskolā (pilna laika klātienē). Likumā tiek uzsvērts, ka uz mazbērniem attiecas gan darba nespējīgi vecāki, gan invalidāte, nevis viens vai otrs (“Par valsts pensijām”, 19. p.). Vai šī mazmeita var pretendēt uz apgādnieka zaudējuma pensiju?

A
atbild:
20. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, ja mirušais ir bijis sociāli apdrošinātā persona, ir mirušā bērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem, un bērniem neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Tiesības uz šo pensiju pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas ir iepriekš minētajām personām (apgādājamie), ja tās mācās vai studē vispārējā, profesionālā izglītības iestādē, koledžā vai augstskolā pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad persona ir pārtraukusi studijas, un nav vecākas par 24 gadiem.

Tādas pašas tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju kā īstajiem bērniem ir arī adoptētajiem bērniem.

Adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās. Ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem.

Uz aizbildnību šie nosacījumi neattiecas.

Jautājumus par apgādnieka zaudējuma pensiju individuālā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas