E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19045
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai paralēli algotam darbam persona var reģistrēties kā patentmaksātāja

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2020
Sintija

Esmu friziere un strādāju salonā, darba devējs maksā visus nepieciešamos nodokļus. Vai paralēli algotajam darbam varu reģistrēties kā patentmaksātāja, lai brīvajā laikā apkalpotu klientus mājās? Vai, strādājot šādā režīmā, man klientiem ir jāizsniedz kvītis par pakalpojumu un tās vēlāk jāreģistrē VID?

A
atbild:
13. februārī, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jā, strādājot algotu darbu (kā darba ņēmējs ar darba līgumu), Jūs paralēli varat būt reģistrēta kā patentmaksātāja.

Patentmaksas maksātājs vienlaikus nevar sniegt pakalpojumu saimnieciskās darbības veicējam (arī komersantam) viņa saimnieciskās darbības ietvaros, ja saimnieciskās darbības veicējs (arī komersants) darbojas tajā pašā saimnieciskās darbības jomā, par kuru patentmaksas maksātājs maksā patentmaksu.

Tomēr, ja frizieris – patentmaksas maksātājs – strādā salonā, par savu vietu ik mēnesi maksā īri un pats iekasē no klientiem – fiziskām personām – samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem, tad ierobežojumi uz to neattiecas un frizieris var maksāt patentmaksu.

Vairāk informācijas par patentmaksu atradīsiet šeit (skatīt sadaļu “Patentmaksa”).

Patentmaksātājam jākārto grāmatvedības uzskaite vienkāršā ieraksta sistēmā, hronoloģiski aizpildot tikai ieņēmumu uzskaites reģistru. Jāuzskaita tikai saimnieciskās darbības ieņēmumi, ja dienas ieņēmumu kopsumma vidēji nedēļā nav lielāka par 150 eiro, tad – nedēļas ieņēmumu kopsumma, kas pamatota ar attaisnojuma dokumentiem.

Patentmaksas maksātāji, saņemot samaksu par darījumiem skaidrā naudā vai ar maksājumu kartēm, vai izmantojot mobilās lietotnes, var nelietot kases aparātu, tomēr viņiem ir pienākums izsniegt reģistrēto kvīti pēc darījuma partnera pieprasījuma. Nodokļu maksātājs grāmatiņās brošētas kvītis vai kvīšu numurus reģistrē VID, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai VID klientu apkalpošanas centrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas