E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19028
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Latvijas pilsonim ir pienākums paziņot dzīvesvietas adresi ārvalstīs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2020
Antons

Labdien! Mani sauc Antons, esmu Latvijas pilsonis un jau kādus deviņus gadus dzīvoju Norvēģijā. Bija vairāki iemesli, kāpēc aizbraucu no Latvijas: gandrīz visa ģimene dzīvoja ārzemēs, slikti apmaksāts darbs, kredīti, parādi utt. Garš stāsts… Būšu pateicīgs, ja varēsiet palīdzēt ar dažiem jautājumiem. Man Latvijā no tiem laikiem ir saglabājušies nelieli parādi (kopumā diez vai būs kāds tūkstotis eiro vai divi tūkstoši). Un manu vienīgo bankas kontu Latvijā ir nobloķējis kāds tiesu izpildītājs. Vai šiem parādiem ir kāds derīguma periods? Piemēram, ja pagājuši 10 gadi? Man nav deklarētās dzīvesvietas Latvijā. Vai tā ir problēma? Negribu reģistrēt dzīvesvietu ārzemēs, jo baidos, ka šī informācija būs pieejama tiesu izpildītajam un viņš varēs kaut kā mani atrast, uzrakstīt darba devējam utt. Negribu tās visas problēmas. Drīz būs laiks, kad man jāmaina Latvijas pase (derīguma termiņš beigsies). Gribu arī pieteikties eID kartei, jo diezgan daudz ceļoju. Vai es to varu izdarīt bez deklarētās dzīvesvietas Latvijā? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” Latvijas pilsonim ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par savu, savu nepilngadīgo bērnu un personu, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, dzīvesvietas adresi ārvalstīs:

  • triju mēnešu laikā pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;
  • 30 dienu laikā pēc ārvalsts dzīvesvietas adreses maiņas.

Lai paziņotu dzīvesvietas adresi ārvalstī, personai ir jāaizpilda noteikta parauga iesniegums (tas ir lejupielādējams PMLP mājaslapā) vai jāuzraksta iesniegums brīvā formā, tajā norādot datus par sevi vai/un savu nepilngadīgo bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un adresi ārvalstī. Par iesnieguma iesniegšanu valsts nodeva nav jāmaksā.

Lai iesniegtu iesniegumu elektroniski, personai ir jāaizpilda speciāla tiešsaistes forma portāla www.latvija.lv sadaļā “Iesniegums par dzīvesvietas reģistrēšanu ārvalstīs”.

Iesniegumu var iesniegt:

Iesniedzot iesniegumu klātienē, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, savukārt, nosūtot iesniegumu pa pastu, tam jāpievieno personu apliecinoša dokumenta kopija.

Norādīt savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs ir personas pienākums, kas jāpilda. Proti, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 190.3 pantā noteikts, ka par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu savlaicīgu nepaziņošanu PMLP teritoriālajām nodaļām tiek piemērots naudas sods no 15 līdz 35 eiro.

Tas nozīmē, ka, mainot pasi, Jums, visticamāk, būs jāsamaksā administratīvā pārkāpuma sods un gribot negribot jānorāda sava dzīvesvietas adrese ārvalstīs.

Papildu jautājumu un neskaidrību gadījumā informāciju var iegūt, rakstot uz PMLP e-pastu pskn@pmlp.gov.lv vai arī darba dienās zvanot pa tālruni +371 67209400.

Jautājuma daļā par parādsaistību noilgumu sīkāku informāciju var meklēt LV portāla publikācijā “Kad iestājas parādsaistību noilgums”. No jautājuma nav saprotams, par kādu parādu ir runa, proti, pret ko Jūs neizpildījāt savas saistības, tāpēc nav iespējams atbildēt, vai ir iestājies noilgums.

Tiesu izpildītājs parāda atgūšanā tiek iesaistīts tikai tad, kad parādnieks – nereti arī pēc vairākiem atgādinājumiem – pats labprātīgi nenokārto savas saistības pret piedzinēju. Proti, gadījumos, kad piedzinējam nav zināma parādnieka deklarētā dzīvesvieta izpildu procesa iniciēšanas brīdī, izpildu dokumenta piekritība tiek noteikta pēc parādnieka pēdējās zināmās dzīvesvietas. Parasti – izpildu dokumentā norādītās. Bet, ja parādniekam, kurš pastāvīgi dzīvo un strādā ārvalstīs, Latvijā ir īpašums vai manta, uz kuru būtu iespējams vērst piedziņu, izpildu dokumenta piekritība tiek noteikta pēc parādniekam piederoša īpašuma atrašanās vietas.

Ja parādniekam nav deklarētās dzīvesvietas, kā kontaktadrese pārsvarā gadījumu tiek izmantota izpildu dokumentā norādītā parādnieka adrese vai piedzinēja norādītā parādnieka faktiskā adrese, ja piedzinējam tāda zināma.

Attiecībā uz bloķēto bankas kontu varam norādīt, ka tā bloķēšana ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, ko savās darbībās piemēro zvērināts tiesu izpildītājs. Piespiedu izpildes līdzekļi ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā, un tie parasti ir:

  • piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu;
  • piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem;
  • piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs.

Nezinot visus lietas apstākļus, ir grūti sniegt pilnvērtīgu atbildi.

Ja būsiet Latvijā, Jums ir iespēja noskaidrot, vai  un pie kura zvērināta tiesu izpildītāja atrodas Jūsu izpildu lieta.

Proti, informāciju piedzinējs, parādnieks vai viņu pilnvarotās personas bez maksas var saņemt, reģistrējoties Elektronisko izsoļu vietnē sadaļā “Citi pakalpojumi” (“Manas izpildu lietas”). Pakalpojums nodrošina informāciju par izpildu lietām, kuras ir reģistrētas pēc 2014. gada 1. janvāra, taču autorizācijai ir nepieciešama internetbanka.

Savukārt par vecākām izpildu lietām vai tā iemesla dēļ, ka Jūs nevarēsiet autorizēties iepriekš minētajā vietnē ar bloķētu kontu Latvijā, informāciju var saņemt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (vēršoties klātienē ar personu apliecinošu dokumentu vai ar rakstveida informācijas pieprasījumu).

No tā nav jābaidās, tieši otrādi, ar tiesu izpildītāju ir jākomunicē, lai pēc iespējas ātrāk varētu atrisināt visas problēmas, ja tādas ir. Iespējams, lietai jau ir noilgums (arī to var jautāt tiesu izpildītājam) un tā nemaz neatrodas pie tiesu izpildītāja. Savukārt, ja lietai nebūs iestājies noilgums, ar tiesu izpildītāju var vienoties par parāda atmaksas grafiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas