E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18930
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Personas datu apstrāde valsts informācijas sistēmās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Jānis

Saņēmu informāciju no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes par manu datu auditu, un tajā bija iekļauti ieraksti, kuros skaidri redzams, ka tikuši apstrādāti mani dati un mana laulātā dati. Vērsos ar iesniegumu/sūdzību šajā iestādē ar pieprasījumu paskaidrot apstrādes iemeslu un sniegt informāciju par personu, kura datus skatījusies. Saņēmu informāciju, ka šobrīd ir ierosināta disciplinārlieta, un viss... Man nav skaidri šīs personas mērķi datu iegūšanā, to lietojumā. Nevēlos uztraukties par to, ka mani dati tiks izmantoti kaut kur bez manas ziņas. Datu pārzinis nesniedz informāciju, kas tā par personu, bet man ir aizdomas, ka tā ir persona, ar kuru man notiek tiesvedība uzturlīdzekļu piedziņā. Vai viņa vērtēja manu materiālo stāvokli? Ģimenes stāvokli... vai no jaunās ģimenes budžeta spēsim samaksāt prasīto summu? Jo, ja esi laulībā, tad jau vairs neskatās, ka mani ienākumi ir mazāki: saskaita kopā un piespriež maksāt... Vai man ir tiesības saņemt kompensāciju par morālo kaitējumu? Mana laulātā piedzīvo spēcīgu nervu spriedzi, jo uztraucas, kādā sakarā šī persona skatījusies viņas datus, kāds viņai ar to sakars, kāpēc viņa tiek “ierauta” mūsu tiesvedībā. Viņai jau nācās atteikties no savas izglītības turpināšanas, jo no maniem ienākumiem tagad jāmaksā nesamērīga uzturlīdzekļu maksa, līdz ar to var zaudēt amata vietu.

A
atbild:
14. janvārī, 2020

Kā tas izriet no Jūsu jautājuma konteksta, Jūs esat vērsies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un saņēmis atbildi “par disciplinārlietas ierosināšanu”. No minētā šobrīd neizriet, ka Jūsu vai Jūsu laulātās personas dati ir apstrādāti prettiesiski.

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 19. pantu fiziskās un juridiskās personas var saņemt Reģistra informāciju par citu personu uz motivēta iesnieguma pamata.

Savukārt judikatūra atzīst, ka “fizisko personu datu apstrāde, arī izsniegšana trešajām personām, ir pieļaujama, ja tas nepieciešams šo trešo personu leģitīmo interešu nodrošināšanai, proti, ja ir konstatējama trešās personas, kura prasa datu atklāšanu, likumisku interešu esība un objektīva vajadzība šo likumisko interešu nodrošināšanai apstrādāt personas datus, kā arī, ja ir konstatējams, ka datu subjekta interese uz datu aizsardzību neprevalē pār tām interesēm, kuru nodrošināšanai trešā persona prasa datu atklāšanu.

Vērtējot, vai personai pastāv likumiskas intereses, kuru nodrošināšanai tai nepieciešams iegūt citas personas (iespējamā atbildētāja) personas datus, personas iecerētās civilprasības prognozējamā pamatotība un pieļaujamība nav jautājums, kuru kompetenta izlemt pārvalde vai administratīvā tiesa, pat ja iestādes vai administratīvās tiesas ieskatā personas iecerētā civilprasība ir acīmredzami nepieļaujama vai nepamatota. Tas, vai personas civilprasība ir pieļaujama un pamatota, ir vispārējās jurisdikcijas tiesas kompetences jautājums”.

(Augstākās tiesas 31.10.2018. spriedums Nr. SKA-20/2018 (A420224915)).

Tātad pastāv augsta varbūtība, ka Jūsu un Jūsu laulātās dati ir apstrādāti tiesiski. Šo apstākļu izmeklēšanu šobrīd veic Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (izriet no jautājuma), tādējādi šobrīd (pirms ir saņemta atbilde pēc būtības) Jums nav pamata uzskatīt, ka ir aizskartas Jūsu pamattiesības un pamatbrīvības. Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas un atbildes saņemšanas Jūs varēsiet izvērtēt, vai ir pamats vērsties ar morālā kaitējuma prasību pret Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (kā datu apstrādes pārzini likuma 2. panta 2. daļas izpratnē – valsts informācijas sistēmas “iedzīvotāju reģistrs” turētāju).

Ja Jūs nesaņemat atbildi pēc būtības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vai saņemtā atbilde Jūs neapmierina, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (uzraudzības iestāde fizisko personu datu apstrādes jomā) ar motivētu iesniegumu par savu personas datu prettiesisku apstrādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas