E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18882
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Kā tiek aprēķināti atlīdzināmie komandējuma izdevumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2019
Inese

Labdien! Ir domstarpības par aprēķinu un nodokļu piemērošanu saistībā ar papildu izdevumiem komandējumā. Lūdzu padomu un konsultāciju. “Darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, tiek segti papildu izdevumi, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, par katru darba brauciena dienu šajos noteikumos noteiktajā dienasnaudas apmērā, bet mēnesī kopā nepārsniedzot 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas. Ja darbiniekam mēnesī aprēķināto papildu izdevumu apmērs pārsniedz 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas, uzskata, ka aprēķinātajai papildu izdevumu pārsnieguma summai nav kompensācijas rakstura.” Tātad – ja summa nepārsniedz 70%, tā netiek aplikta ar IIN. Piemērs: alga –3400; komandējuma nauda – 360; papildu izdevumi – 350; kopā: 4110*70% = 2877; 2877 – 3400 = “–523”, tātad papildu izdevumi nepārsniedz 70% un netiek aplikti ar IIN un VSAOI? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, tiek segti papildu izdevumi, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, par katru darba brauciena dienu šajos noteikumos noteiktajā dienas naudas apmērā, bet mēnesī kopā nepārsniedzot 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas. Ja darbiniekam mēnesī aprēķināto papildu izdevumu apmērs pārsniedz 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas, uzskata, ka aprēķinātajai papildu izdevumu pārsnieguma summai nav kompensācijas rakstura. To paredz MK noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 42. punkts.

Jautājumā norādīts, ka darbinieka alga ir 3400 eiro, bet dienasnauda – 360 eiro; 70% no (3400 + 360) = 2632.

Tādējādi darbiniekam aprēķinātie un apmaksātie papildu izdevumi nepārsniedz 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas